Een ander woord voor overwinnen

Een wetenschapper had een duif die al zijn hele leven in een kooi had gezeten. Het dier was er  geboren en had nooit ervaren wat het was om vrij door de lucht te vliegen. Op zekere dag besloot  de eigenaar de vogel daartoe de kans te geven. Hij nam hem voorzichtig uit de kooi en gooide hem  omhoog, de lucht in. Tot zijn grote verbazing sloeg de vogel instinctief zijn vleugels uit en vloog tot grote hoogten door de blauwe lucht. Maar na enige tijd werd hij moe en begon lager en lager te vliegen en vloog uiteindelijk uitgeput precies tegen de buik van de wetenschapper aan.

Waarom gebeurde dat? Kon dat beestje niet gewoon landen?

Nee, dat kon hij niet. Die vogel wist instinctief hoe hij moest vliegen, maar niet hoe hij moest stoppen. De enige manier waarop hij tot rust kon komen was door hard tegen zijn baas aan te vliegen.

Er schuilt een prachtige les in dat voorval.

De wereld wil actie. Er moet geproduceerd worden. En alles het liefst zo snel mogelijk. Het zit ons in het bloed. Maar we schijnen van nature niet te weten hoe we moeten stoppen en zo gaan  we maar door en door, terwijl onze krachten snel afnemen.

Dan laat God toe dat we hard tegen Hem aanvliegen door middel van een onverwacht probleem of een tegenslag. De klap is groot, de pijn soms overweldigend. Maar het is de enige manier om ons tot rust te brengen. God buigt zich dan liefdevol over ons heen en zegt: “Wees stil, Mijn kind. Ik ben je God!”Dan wordt onze pijn veranderd in liefde voor God. Dan leren we om uit te rusten in Zijn liefdevolle armen en komen onze krachten terug, zodat wij uiteindelijk weer zullen uitvliegen naar nieuwe hoogten.

Wij zijn de kunst van het ‘rusten’ verleerd. We geven ons over aan de druk van het dagelijkse leven. Wij zijn vergeten hoe we moeten rusten. Het is die voortdurende druk van het doorgaan, dat heilige moeten en de nood om iets te presteren, die ons uiteindelijk de das om doen.

Maar rust is geen slaapmiddel voor een ziek en zwak mens! Het is juist het levenselixer voor een sterk mens. Rust is een ander woord voor overwinnen, verlichting en wijsheid en behoedt ons er voor dat we een slaaf worden van onze eigen goede werken en ideeën.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier