Doen wat je kunt

Toen de Dom in Utrecht was gebouwd sprak een klein meisje enthousiast tegen de dominee: “Daar heb ik aan meegebouwd.”
“Welnee mijn kind,” zei de dominee. “Nou moet je niet fantaseren. De kathedraal is gebouwd door stoere en getalenteerde mannen. Daar hoor jij niet bij!”
“Jawel hoor,” vuurde het meisje terug. “Mijn vader was een van de bouwers en elke dag bracht ik hem zijn brood en zijn water, zodat hij door kon bouwen. Vader heeft me zelf gezegd dat hij het zonder mijn hulp niet had kunnen doen!”

Toen Jezus eens was uitgenodigd voor een maaltijd en er een onbekende vrouw binnenkwam die zijn hoofd zalfde met kostbare olie barstte de kritiek los. “Wat een verspilling. Doodzonde. Dat  geld had wel beter gebruikt kunnen worden.” Maar Jezus zag het heel anders en zei dat ze de vrouw met rust moesten laten omdat ze juist iets heel goeds gedaan had. In de Engelse vertaling staat het nog duidelijker: “Zij heeft gedaan wat er in haar mogelijkheden lag.” Ze deed wat ze kon. Ze deed wat binnen haar bereik lag. Kijkt God daar dan naar? Ja, want God ziet de dingen anders dan de mens.

Misschien kun jij ook niet veel, net als de vrouw uit het bijbelverhaal. Je leest over grote dingen en machtige, aard-verschuivende werken, maar je hebt nou niet direct het gevoel dat jij daar veel mee te maken hebt. Bovendien heb je naar je eigen gevoel ook niet al te veel talenten en over je financiële middelen kun je maar beter helemaal zwijgen.

Toch kun je heel wat doen. Iedereen heeft invloed. Iedereen kan iets doen. Iedereen kan doen wat er mogelijk is en weinig is veel als het gedaan wordt uit liefde voor God.

Trouw staat bij Jezus hoog in het vaandel en als je getrouw bent met de kleine dingen die je op je pad tegenkomt zul je verbaasd staan over de ontvangst die je ten deel valt als je na dit leven bij de hemelpoort aankomt en in de liefdevolle ogen van Jezus kijkt. Hij zal dan zeggen:”Je bent een goed en trouw dienaar. Iets kleins heb je goed beheerd, nu zal ik je over iets groots aanstellen. Kom binnen en vier feest met mij.” (Mattheüs 25:21)

Doen wij wat wij kunnen?  Doen wij al het mogelijke? Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Volg eenvoudigweg de richtingaanwijzers die je op je levenspad tegenkomt. Stap door de deuren die er voor je opengaan, ook als die soms een offer met zich mee lijken te brengen en laat je gebruiken in de kleine dingen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier