Meer hemelse overdenkingen

Er bestaat een kort verhaal over een slechte geest die van Satan de opdracht had gekregen om de mens te gronde te richten door een paar woorden uit zijn woordenschat te stelen die hij niet meer zou kunnen gebruiken. De slechte geest besloot de volgende woorden te stelen: “Ik hou van jou.” En het slechte plannetje leek te slagen. Het resultaat was verschrikkelijk. De mens kon zijn liefde niet langer uitdrukken en al snel verloor iedereen zijn vrienden en contacten. Ruzie, geweld en zelfzucht waren aan de orde van de dag. De mensen zongen niet langer en de liefde leek onvindbaar. Het was letterlijk hel op aarde. In het korte verhaal is er gelukkig een goed eind, want op een goede dag wordt de slechte geest zelf hopeloos verliefd en wordt hij gedwongen om de gestolen woorden weer terug te geven.
Dat is natuurlijk een fictief verhaal, maar de diepere gedachte er achter is zeker de moeite waard om te overdenken. Als je de liefde wegneemt uit een mensenleven blijft er niets anders over dan duisternis en ellende.
Liefde, ware liefde, is Gods grote plan voor deze wereld en het is de poort die naar de hemel voert.

***

Haat is het begin van de hel, net zoals liefde het begin van de hemel is.

***

De Hemel begon met God. Met Zijn liefde. Johannes 3:16 begint ook met Gods liefde en eindigt met Gods hemel. Daar tussen ligt Gods gift voor ons mensen. Dat is Gods zoon die ons met God en de hemel verbindt.

***

Toen iemand naar de sterren keek zei hij diep geraakt: “Als de voorsteden van de hemel al zo mooi zijn, hoe mooi is de stad dan zelf wel?”

***

Eigenlijk is er niemand op aarde die helemaal tevreden is met zijn huis. Er is altijd wel wat te poetsen of te repareren. De tuin is te groot of te klein. Er zijn te weinig ramen, of juist teveel. Misschien is de deur wel mooi, maar staat die toch op de verkeerde plaats. De huur is te hoog of de buurt waarin het huis staat is niet goed. Kortom, hoe mooi een aardse plaats ook kan zijn, het is er nooit volmaakt. Maar de Bijbel vertelt ons dat de plaats die God voor ons heeft voorbereid onze stoutste verwachtingen ver overtreft. De schoonheid die ons in het hemelse leven te wachten staat is overweldigend. De Schepper van hemel en aarde heeft het ons beloofd.

***

Toen John Newton een vrouw probeerde te troosten die alles verloren had bij een brand zei hij tegen haar: “Gelukkig is er vreugde.” De vrouw keek hem niet begrijpend aan en hakkelde: “Wat bedoelt u? Hoe kan ik vreugde hebben nu ik zoveel kwijt ben?” Hij antwoordde: “Ik begrijp dat er geen vreugde is over alles wat u verloren hebt, maar ik zou u er zo graag op willen wijzen dat er zo verschrikkelijk veel is dat u niet kwijt bent en dat u niet verliezen kunt. Uw hemelse toekomst is gegarandeerd.”

***

Er was eens een rijke edelman die verliefd werd op een eenvoudig boerenmeisje. Hij vroeg haar ten huwelijk en de jonge vrouw nam het aanzoek aan. Ze had echter geen idee van de positie van de edelman en zijn rijkdom en toen ze getrouwd waren verwachtte ze dat ze bij hem in een gewoon huisje zou intrekken. Wie schetst haar verbazing toen ze een prachtig landgoed werd binnengeleid. Ze was nu de vrouw van een edelman. Al haar dromen werden vervuld.
Zo zal het ook zijn als Jezus ons komt ophalen voor het bruiloftsmaal van het Lam. Het zal onze stoutste dromen overtreffen.

Geen groot man

Door Stephen Altrogge

Zondagavond had ik het grote voorrecht mijn opa over de finishlijn te zien gaan. Zoals zoveel pelgrims die hem voorgegaan zijn stak hij de rivier des doods over en ontmoette hij de Heiland aan de overkant. Het ene moment ademde hij nog verschaalde lucht in door een zuurstofmasker en het volgende moment inhaleerde hij met volle teugen de heerlijkheden van de hemel.

Naar wereldse maatstaven gemeten was mijn grootvader geen grootse persoonlijkheid. Hij had geen enkele vriend op Facebook of Twitter. Hij heeft nooit een boek geschreven, hij sprak niet op conferenties en hij heeft nooit een populaire YouTube video in elkaar gedraaid. Hij had geen populair blog. Hij trad nooit op als bekende zanger tijdens de rust in een voetbalwedstrijd, deed nooit mee aan de Olympische Spelen en was ook nooit te gast bij een populair radioprogramma.

Tijdens zijn leven kwam hij welgeteld twee keer op de televisie. De eerste keer was in een programma dat heette: ‘Kegelen voor de centjes’ waarin mijn opa geld probeerde te winnen door kegels om te gooien. Ik geloof dat hij toen inderdaad iets gewonnen heeft. Iets van 100 dollar of zo. De tweede keer was toen hij deel mocht nemen aan een uitzending van een voetbalwedstrijd, samen met de echte verslaggever. Maar dat was geen succes want mijn opa haalde steeds de namen van de verschillende teams door elkaar en liet zo duidelijk merken dat hij absoluut geen verstand van voetballen had.

Het was bepaald niet een van de grootste momenten van zijn leven.Ondanks zijn gebrek aan openbare roem was mijn opa volgens mij toch waarlijk groot in de ogen van God. Dat is zo bijzonder aan ware bijbelse grootheid. Bijbelse grootheid wordt nooit populair, want bijbelse grootheid wordt meestal tot stand gebracht door het doen van dingen die niemand ooit ziet.
Niemand heeft ooit gezien hoe mijn opa zijn blinde buurman Homer hielp om zijn rekeningen te betalen.
Niemand heeft ooit gezien hoe mijn opa bijbelstudies gaf in het plaatselijke bejaardentehuis.
Niemand zag hoe mijn opa regelmatig bloed vervoerde van Indiana naar de bloedbank in Johnstown, wat een tocht van tweeëneenhalf uur is.

Niemand zag hoe mijn opa Tom en Tony, twee oude mannetjes die van de bijstand moesten leven, elke week meenam naar de supermarkt.

Elke maand schilderde mijn opa met de hand ongeveer dertig verjaardagskaarten, die hij naar vrienden en leden van de kerk stuurde. Alles bij elkaar genomen schilderde hij zo ongeveer 6000 kaarten. De grootste publiciteit die hij hiervoor ooit kreeg was een artikeltje in het plaatselijke advertentieblaadje.In onze cult van beroemdheden was mijn opa het onbelangrijkste radertje. Hij deed boodschappen bij de goedkoopste supermarkt. Hij trok eens een rotte kies uit met een nijptang. Hij hield de uitslagen bij tijdens de softbalwedstrijden van de kerk en was een veteraan van de Tweede Wereldoorlog die bepaald geen hoge dunk had van zichzelf.
Maar in Gods ogen was mijn opa absoluut een groot man. Kort voordat hij zijn laatste adem uitblies las ik hem Mattheüs 25 :20-21 voor: “En degene die de vijf talenten ontvangen had kwam en bracht nog vijf talenten bij hem en zei : Heer, vijf talenten hebt u mij gegeven ; zie, nog vijf talenten heb ik aan winst gemaakt. Zijn heer zei tegen hem : Goed gedaan, goede en trouwe slaaf, over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen ; ga in, in de vreugde van uw heer.”
Wat zal mijn Opa blij geweest zijn toen Jezus deze woorden tegen hem sprak toen hij de hemel binnenstapte. Ik zou er graag bij geweest zijn.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier