Kijken naar de verkeerde kant

Met welk recht veroordeelt u dan uw medemens?
Jakobus 4:12

Als kerstgeschenk ontving iemand eens een prachtige blauwe gentiaan die gedroogd was en voorzichtig tussen twee glasplaatjes was samengedrukt. Als je naar de achterkant keek was het maar een raar geval. Niet meer dan een platgedrukte massa zonder schoonheid of vorm. Maar als je aan de voorkant keek schitterde hij en werd je overmand door een gevoel van hemelse pracht.

Het hing er dus vanaf van welke kant je naar het kunstwerkje keek. Aan de voorkant fluisterde het je een boodschap toe van hoop en liefde, maar als je het van achteren bekeek viel er hoegenaamd niets van waarde te ontdekken.

De man die het geschenk ontvangen had hing het voor zijn raam, waarbij de voorkant naar zijn huiskamer was gericht en hij er dus dagelijks van kon genieten.

 

Maar de mensen op straat schudden hun hoofden en uitten hun ongenoegen over de rare smaak van die man die zoiets lelijks in zijn raam had gehangen.
Maar dat kon die man niet schelen, want hij zag die prachtige bloem zo teer en fijn, die zo helder afstak tegen de donkere winterwolken die langs zijn raam voorbij dreven.

De symboliek is duidelijk. Kijken ook wij niet vaak naar de verkeerde kant van de dingen? En dat geldt helaas maar al te vaak als we ons vergelijken met onze medemens. Wij staan direct klaar met onze vooroordelen en denken precies te weten hoe een ander in elkaar steekt en hoe hij denkt. Alleen vergeten we maar al te snel dat we misschien wel naar de verkeerde kant kijken zodat wij de ware schoonheid niet kunnen zien, een schoonheid die wel degelijk aanwezig is. In ieder mens zit een prachtige gentiaan die duidelijk zichtbaar wordt als we er naar kijken met de ogen van liefde.

Laten we ons er dit nieuwe jaar op toeleggen om te leren hoe we met Gods ogen naar anderen, het leven en onze situaties kunnen kijken.

De schoonheid die we dan ontdekken vertelt ons dat prachtige verhaal van de eeuwige liefde en de hemel waar we uiteindelijk thuishoren.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier