De wereld heeft er moeite mee, maar toch…

Toen de zondagsschool was afgelopen had Kareltje hoogoplopende ruzie met een ander kereltje. Eerst gooide Kareltje een steentje naar het joch en vervolgens spuugde hij in zijn gezicht. Vader was razend. “Realiseer jij je niet dat de duivel je daartoe geïnspireerd heeft, Kareltje?” ” Kareltje dacht even na en zei toen: “Ja vader, die steen, dat was inderdaad de duivel. Maar dat spugen was mijn eigen idee.”

***

Zonde…Wat een woord. De ongelovige wereld heeft er moeite mee en schuift het hele idee van zonde maar liever onder het tapijt. “Je gaat me toch niet vertellen dat je in die sprookjes van Adam en Eva gelooft. Die onzin is allang achterhaald en waarom zou ik moeten boeten voor hun stommiteiten?”

Maar zo gek is dat bijbelse principe niet, dat wij mensen eigenlijk niet zo goed zijn als we wel denken. Dat bewijs wordt snel geleverd als wij de krant erop naslaan.

“Dat komt niet door de zonde,” aldus de wereld. “Dat komt door een verkeerde opvoeding, door tegenslag, of juist door een opgedrongen religieuze overtuiging. De mens is in wezen goed. Het komt er alleen niet uit.”

Maar is dat ook zo? Laten wij eens bij de bron beginnen. Bij een pasgeboren kindje, want wat is er nou zuiverder dan zo’n onschuldig hummeltje? Wie wordt er niet vertederd door die guitige baby-oogjes en de hulpeloos rondzwaaiende handjes. Geen kwaad te bekennen. De zonde lijkt afwezig. Het wordt helemaal leuk als baby de eerste woordjes uitspreekt. “Pappa…Mamma.” Maar het volgende woord is al een indicatie dat er ook donkere wolken ronddrijven. “Neeee.” Die kleine blijkt een opstandige, eigen wil te hebben en doet er alles aan om die door te drukken. Een ander geliefd peuterwoord is: “Van mij!” Vaak wordt er ongerijmd geschreeuwd en gejengeld. Van wie hebben ze dat nou geleerd? Van de ouders? Hopelijk niet, want in een normaal gezin zou je toch niet verwachten dat pappa en mamma zo’n voorbeeld geven? Kinderen hoeven niet te leren om boos te worden en moord en brand te schreeuwen als ze hun zin niet krijgen. Dat zit in hen.

Als ze een klein beetje ouder zijn, blijkt dat ze ook zomaar kunnen liegen. Met een lief en uitgestreken gezicht wordt je van alles op de mouw gespeld. Zelfs het liefste kind maakt zich er weleens schuldig aan. En dat terwijl je zelf toch zo je best hebt gedaan om het goede voorbeeld te geven. Zelfs al voed je de kinderen op achter gesloten deuren en raadpleeg je de beste boeken, zelfs al ziet je kroost nooit een verkeerd televisieprogramma, en horen ze nooit een slecht woord; zelfs al blijft elk monster ver bij het ledikant vandaan, toch is niet alles wat je lieftallige tijgertje voortbrengt zo zuiver en liefdevol. Het heeft niets met de opvoeding te maken, of met de maatschappij of met de buurman. Maar wel met de menselijke natuur. De Bijbel spreekt over de ‘zondige’ menselijke natuur.

Een passage in het boek Job legt de vinger op de zere plek: “Hoe kunt U reinheid verwachten van iemand die uit onreinheid is geboren? Dat kan toch niet!” *

Het is niet anders. De mens heeft een hang naar het kwade. Dat is onze natuur. Daar komt al dat gedoe van het recht van de sterkste vandaan en het idee dat je eerst je eigen schaapjes op het droge moet hebben.

Maar Gods weg loopt een heel andere kant op. Gods natuur is liefdevol en Hij wil juist dat wij, ondanks onze slechtigheid, leren hoe we de juiste weg kunnen bewandelen. God weet dat wij Zijn wetten niet kunnen volgen.

Hij weet dat wij er moeite mee hebben om de liefde voorop te stellen. Dat is het probleem niet, want God vergeeft en stelt ons Zijn genade ter beschikking. Maar als wij die genade verwerpen en onze schouders ophalen omdat al dat gedoe over zonde maar grote onzin is, ja, dan blijft er niet veel meer over om je aan vast te houden dan je eigen zogenaamde goedheid. En of die in staat is om je door de stormen van dit leven te loodsen is maar zeer de vraag. “Het licht is in de wereld is gekomen; maar de mensen hebben de voorkeur gegeven aan de duisternis, omdat zij slechte dingen hebben gedaan. Want wie zondigt, heeft een hekel aan het licht.” *

Geloven is zo moeilijk niet. Waarom zouden we niet vertrouwen op de woorden van de Schepper? Je zou toch denken dat die het beter weet?

* Job 14:4
* Johannes 3:19-20

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier