Zonde; een ouderwets begrip?

Het woord zonde is een beladen woord en wordt door veel mensen wat lacherig afgedaan. Je denkt bij het woord zonde misschien wel aan een zwartgallige dominee die op de kansel hel en verdoemenis preekt en waar geen normaal gesprek mee te voeren valt. Maar wat is zonde eigenlijk en wat wordt er bedoeld in de Bijbel met dat woord?

Het is dus niet onverstandig om eens goed over dat woord na te denken. Sterker nog, het is zelfs onmogelijk om in de verste verte ook maar iets te begrijpen van de liefde van God als wij er geen enkel idee van hebben wat de zonde precies inhoudt.

In een Engelse vertaling van de Bijbel stonden de woorden van Paulus met betrekking tot zonde als volgt weergegeven: “Het is overduidelijk wat de gevolgen zijn van een leven dat er voortdurend op uit is om zijn eigen zin door te drijven en de menselijke, zondige natuur te volgen: liefdeloze en goedkope seks, een rottende, stinkende verzameling van emotioneel en geestelijk vuilnis, zenuwachtig gegrabbel naar vreugdeloos geluk, en het verzamelen van onbenullige afgoden. Er wordt gegoocheld met religie; er is een meedogenloze strijd om de beste te zijn en een verval naar diepe en argwanende eenzaamheid. Een alles verslindend verlangen naar noden die nooit vervuld worden leidt daarbij tot woede-uitbarstingen en afgunst. Onvermogen om lief te hebben verscheurt hele gezinnen en kortzichtige, hoogmoedige opvattingen en een eenzijdige nadruk op het vervullen van je eigen doelen sporen je aan in een kwaadaardige gewoonte om op iedereen neer te kijken. Om nog maar te zwijgen van uit de hand gelopen verslavingen en tomeloze zelfzucht en zo kan ik nog lang doorgaan.”
Paulus in de bijbel (Galaten 5:19-20) -Vrij vertaald

Als je er op die manier naar kijkt ziet de zonde er niet bepaald rooskleurig uit. En wij hebben geen zonde? Of herkennen wij in de woorden van Paulus misschien toch wel een paar dingen in ons eigen leven? Helaas is de menselijke natuur zondig en er is niemand die zich daaruit kan onttrekken. En als je nog niet overtuigd bent hoef je er alleen de krant maar op open te slaan om deze stelling bevestigd te zien. Dan word je direct met haat en nijd om de oren geslagen. Geen goed nieuws dus.

Maar als dat nieuws de enige realiteit zou zijn, dan is het inderdaad een hopeloos plaatje en ziet het er voor onze wereld niet goed uit.

 

Maar ondanks deze duisternis, die als een verstikkende deken over onze wereld lijkt te liggen is er gelukkig ook een andere realiteit; die van Gods liefde en Zijn vergeving. Toen Jezus zelf met spijkers aan een stuk hout werd geslagen gaf Hij zich niet over aan een gerechtvaardigde woede waarbij Hij een grote legermacht van engelen de opdracht gaf om Hem te redden en die kortzichtige lomperiken tegelijkertijd een kopje kleiner te maken. Hij kreunde echter:

“Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat ze doen.” Daar is Gods antwoord op ons menselijk falen.

Dat is de boodschap van het Evangelie. Vergeving. Maar vergeving werkt alleen als die wordt geaccepteerd.

In het nieuws stond het trieste verhaal van een zekere Jonathan Ferrell ergens in Amerika. Volgens zijn broer was hij “Een buitengewoon persoon, waar geen kwaad in te bespeuren viel.” Jonathan werkte in twee verschillende banen om zo zijn studie te kunnen betalen en had net besloten om te gaan trouwen. Op een noodlottige zaterdagmorgen had hij problemen met zijn auto en belde hij aan bij een alleenstaande vrouw om hulp te vragen. De vrouw raakte in paniek toen ze een onbekende man voor de deur zag staan en belde de politie. Die kwam aangestormd en toen Jonathan niet snel genoeg antwoord gaf schoot een doorgedraaide politieman hem tien keer in zijn borst en overleed de jongen ter plaatse. De politieman zit nu in de gevangenis en is moord ten laste gelegd. De moeder van Jonathan vroeg of ze de politieman mocht opzoeken en zei tegen hem: “Jij hebt me intens verdriet bezorgd. Je hebt een stuk van mijn hart weggenomen dat nooit meer teruggeplaatst kan worden. Maar ik vergeef het je. Ik vergeef je met mijn hele hart en hoop dat je leven een betere kant op mag gaan. Geef je leven aan God. Hij kan nog van alles met je doen. Ik weiger mij neer te leggen bij menselijk falen en menselijke zonden. Ik geloof in God en in Zijn beloften dat Hij alles goed en nieuw zal maken.”

Daar is het goede nieuws. De ongelooflijke liefde van God, die vergeeft en altijd blijft strijden voor het goede. Er is geen duisternis zo diep dat Gods liefde haar niet kan verdrijven. Er is geen zonde die niet vergeven kan worden en geen pijn die niet weggenomen kan worden. Maar alleen kunnen we dat niet.

Daar is God voor nodig. Zijn bovennatuurlijke liefde die ver boven onze menselijke natuur uitreikt en ons een nieuw leven kan geven en een nieuw hart.

Er is geen put die zo diep is, dat Gods liefde er niet kan komen. Gods liefde is altijd dieper. Corrie Ten Boom

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier