De enige manier

Ik vul mijn hart met uw woorden, dat is de enige manier om niet te zondigen en U geen verdriet te doen. -Psalm 119:11

Wat een prachtige, troostrijke Bijbelpassage, maar ook een die een waarschuwing bevat voor ons allemaal. Is de enige manier om niet te zondigen, de enige manier om God geen verdriet te doen, ons hart te vullen met Zijn Woord? Maar ik dacht dat ik nu, na zoveel jaren met Jezus gelopen te hebben, toch wel in staat zou zijn om mijzelf op het rechte pad te houden?

Wees maar voorzichtig, want voordat je het weet loop je van de juiste weg af en beland je als een opstandig, trots schaap in de doornstruiken. Wij zijn tenslotte geen haar beter dan bijvoorbeeld de apostel Petrus die uitschreeuwde dat hij Jezus nooit zou verloochenen. De waarschuwing in 1 Corinthiërs 10:11-12 is duidelijk genoeg:  “Van alles wat met hen gebeurd is, kunnen we iets leren. Het is een voorbeeld voor ons. Het werd lang geleden opgeschreven als waarschuwing voor de mensen van nu, aan het eind van de tijd. Dus als je denkt dat je zulke dingen nooit zou doen, kijk dan goed uit dat je ze niet op een dag tóch doet.”

Maar er is dus altijd een uitweg, een heilige bescherming, die als een soort van zonde-afstotende zalf over ons kan worden uitgesmeerd; een weg die eigenlijk heel simpel te bewandelen valt. Vul je hart met de woorden van God. Laat het woord op je inwerken, neem het in je op zoals een bloem het zonlicht opneemt, dan blijf je  vanzelf op de weg van God.

De Bijbel vermaant ons om ‘het vuur van de Heilige Geest in ons binnenste niet uit te doven’. En daar is het Woord ons voor gegeven. Door ons af te zonderen met het Woord leren we het verschil te zien tussen wat wij denken; onze plannen en onze oplossingen, en wat God denkt en Zijn plannen en Zijn oplossingen. Wij vertrouwen zo graag op ons eigen hart en onze eigen inzichten, maar die zijn, vaak zonder dat wij het zelf doorhebben, gekleurd en beïnvloed door de wereld, de opinies van anderen en bovenal, onze eigen egoïstische instelling. Maar door het Woord onbevangen op ons te laten inwerken geven wij de Geest een kans om in en door ons te werken. Dan zullen we op onze hoede zijn voor een impulsieve beslissing of onnadenkende woorden die ons later veel pijn bezorgen.

De Bijbel spoort ons niet voor niets aan om voortdurend met de Heer te communiceren in gebed. Betrek Jezus dus bij al je bezigheden en vermijd zo de gelijkvormigheid aan de wereld met haar oppervlakkige, nietszeggende oplossingen die uiteindelijk nergens anders toe leiden dan het moeras van een uitzichtloze toekomst. Zorg voor genoeg olie in je lamp, zodat je het vuur van de Heilige Geest niet dooft.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier