De eerste taak

Iemand zei eens dat de mens die vriendschap zaait, altijd overvloedig zal oogsten. Daar zit heel wat waarheid in en daarom gaat deze Oppepper over naastenliefde.

***

Een zendeling in China vertelde eens het volgende verhaal over een van zijn volgelingen.

De man, een eenvoudige boer, was een van de weinige gelovigen in zijn dorp waar iedereen hem minachtte voor zijn geloof in die onbekende God. Op zekere dag stond de man op een heuvel bij zijn rijstveld en zag hij tot zijn schrik dat de oceaan zich heel ongewoon gedroeg. Het kon maar één ding betekenen: er was een Tsunami in aantocht.Er moest direct iets gebeuren. De meeste dorpelingen waren bezig in de vallei en hadden geen flauw benul van het gevaar dat hen te wachten stond. Hoe kon hij iets voor ze doen? Hoe kon hij ze naar de heuvel leiden waar ze veilig zouden zijn voor de aanstormende Tsunami? Zonder te aarzelen zette hij zijn rijstveld en aangrenzende onderkomen in brand en begon wanhopig aan de alarmbel te trekken. De dorpelingen zagen het vuur en stroomden direct naar de heuvel om de brand te blussen. Toen ze op de heuvel waren aangekomen bereikte de Tsunami de kust en werd alles in de vallei met de grond gelijk gemaakt. De dorpelingen realiseerden zich wat de boer voor hen gedaan had. De boer werd een held en werd niet langer geminacht, maar wat nog belangrijker was: de deur naar het geloof in de God van de liefde werd wagenwijd geopend en velen keerden zich tot Jezus.

***

Bijna iedereen zoekt naar genegenheid; naar warmte en geluk. Overal kom je mensen tegen op zoek naar een straaltje hoop in een donkere wereld. Waar is het licht? Waar is er redding? Zo vragen veel mensen zich af: “Zie je mij wel staan? Raak me toch aan! Houd me vast en help me om genezing te vinden.”

Van buiten zien de meeste mensen er goed georganiseerd uit. Netjes gekleed, goed verzorgd en met een zelfverzekerde uitstraling die je al snel kan misleiden. Maar van binnen is het een ander verhaal. De strijd is soms heel groot en Jezus ziet alle tranen die iemand in het geheim, diep van binnen, vast heeft zitten. “Waar kan ik echte vrede vinden?” Als jij iemand kunt laten zien dat echte liefde wel degelijk bestaat, is er hoop dat het geloof dat God bestaat, gaat groeien. De Bijbel stelt immers: “God is liefde.” (1 Johannes 4:8)

Daarom is het tonen van oprechte liefde onze eerste verantwoordelijkheid jegens deze wereld. Kwam Jezus niet juist met dat doel? Hij kwam om de wereld Gods liefde te tonen en Hij vraagt van ons om dat voorbeeld te volgen, tot in de kleinste details.

Vergis je niet, zelfs de kleinste dingen kunnen heel veel betekenen. Een kleine attentie, een beetje vriendelijkheid, een glimlach in plaats van een boze blik… Alles heeft betekenis en alles heeft zijn uitwerking op een ander. Mensen van wie je het totaal niet zou verwachten bloeien soms helemaal op en laten je binnen in hun geheime wereld, zodat jij daar als een goede tuinman samen met Jezus mag planten en zaaien.

Als mensen voelen dat je werkelijk om ze geeft en je vertelt dat het iets met je geloof te maken heeft, wordt de afstand tussen hen en God meteen een stuk kleiner en denken ze al snel: “Misschien is God er echt wel en houdt Hij toch van me!” Zo kunnen ook wij de wereld een klein beetje veranderen en zijn we echt aan het werk voor de Meester door wie het leven zo de moeite waard is geworden.

Geef dus vrijelijk aan iedereen om je heen en heb lief. Het is de grootste nood in deze wereld en de grootste dienst aan God.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier