Bouwen aan een relatie met God

Een gezellig samenzijn met vrienden? Wat is er leuker dan ze uit te nodigen voor een lekker maal. Je staat de hele middag in de keuken, en ‘s avonds staat alles klaar op een keurig gedekte tafel.

Maar die vrienden van je gedragen zich toch wat anders dan je verwacht had. Ze komen zenuwachtig binnen, praten alleen maar over hun eigen problemen, luisteren nauwelijks naar je en als het eten op tafel komt schrokken ze alles met grote happen naar binnen. Ze kijken ook nog eens voortdurend op hun horloge. Na een minuut of vijf zijn ze klaar en wachten ze ongeduldig op het toetje, terwijl ze met hun vingers op tafel trommelen. Echt gezellig is het niet.

Dan verontschuldigen ze zich omdat ze nog iets te doen hebben en mompelen ze een vaag bedankje. Jij blijft alleen achter met de afwas en je vraagt je af wat er eigenlijk gebeurd is…

Wat een overdreven verhaal. Dat gebeurt toch eigenlijk nooit? Hopelijk niet, maar toch gaan wij geestelijk gezien soms wel zo om met God. Echt beter worden wij er natuurlijk niet van.

***

Iedereen weet dat het stukken beter is voor je gezondheid en je omgang met vrienden, als je de tijd neemt voor een maaltijd en er van geniet. Niet alleen is het beter voor de spijsvertering, maar je leert je vrienden ook echt kennen. Waarom zou het dan anders zijn als wij bij God komen? En dat is toch het idee: “Geestelijk gezond worden en God beter leren kennen?” Jezus bad in Johannes 17: “Het eeuwige leven is dat zij U kennen als de enige ware God, en Jezus als de Christus Die U naar de aarde hebt gestuurd.”

Kennen betekent in dit geval echt wel iets anders dan het kennen van de nieuwslezer op de televisie. Die ken je ook. Althans, zijn naam en je weet hoe hij er uitziet. Maar echt kennen doe je hem niet.

God verlangt naar persoonlijk contact. Dat gaat veel verder dan het tevreden stellen van een baas door je
netjes aan de regels van het bedrijf te houden en braaf mee te lopen in het gareel. God is de baas. Dat klopt, maar Hij zoekt toch iets anders. Naar vriendschap is communicatie. Het is nemen, maar ook veel geven.

Kortom, het is een relatie en daarom zei Koning David: “De HERE heeft mij voor Zichzelf bestemd.” *
God bereidt voor ons een tafel met de beste geestelijke lekkernijen die er te vinden zijn.

Als wij met zo’n houding onze tijd met God in stappen en verwachten gevoed te worden en uitgebreid over onze levens te kunnen praten met de Koning van de eeuwigheid, wordt die tijd een waar feest en zal de kracht van onze communicatie lang na de maaltijd doorwerken.

Gebed en communicatie met God zouden nooit een plicht mogen zijn. Soms denken we met een stiekeme
zucht dat wij eigenlijk wel wat tijd met God zouden moeten doorbrengen, maar diep van binnen zetten wij
misschien toch liever de televisie aan. We bidden nog wel even, of werken ons snel door een hoofdstukje uit de Bijbel heen, maar de inspiratie is ver te zoeken. Stilletjes in het niets staren en een beetje aan God denken zet dan ook maar weinig zoden aan de dijk. Na een paar minuten kijken we opgelucht op onze horloges. Onze plicht is vervuld, en nu kunnen we gaan doen wat we echt graag willen. En dan vragen wij ons af waarom we zo weinig wonderen zien, en waarom de twijfels ons soms dreigen te overmannen.

Tijd met de Meester zou de kracht van ons leven moeten worden. Tijd om onze zorgen met Hem te delen.
Tijd om rustig te drinken van de stille wateren en in de groene weiden te grazen als een gezond schaap van Zijn kudde. Nogmaals, in de woorden van koning David: “God wil zo graag dat wij echt van Hem genieten en naar Hem verlangen. Probeer het maar, dan zult u ontdekken hoe goed de HERE is. Gelukkig is degene die bij Hem bescherming zoekt.”: *

Neem dus de tijd voor God en voor Zijn woord. Tijd om het te verteren en om er voordeel uit te trekken. Laat het op je inwerken, en denk er over na. Wat betekent deze belofte voor mij persoonlijk? Hoe kan ik wat hier staat, gebruiken in mijn dagelijkse leven? Als je verder zoekt, dieper graaft en niet te snel opgeeft, kun je geweldige nieuwe juwelen uit Gods mijnen halen.

De tafel is rijk gedekt, de gerechten zijn overheerlijk. Geniet er van en van het gezelschap.
Vriendschap met God is tenslotte het doel.

*Psalm 4:3
*Psalm 34:9 (Het Boek)

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier