Het is niet altijd even makkelijk om je fouten te erkennen of om je open te stellen voor de kritiek van een ander. Toch loopt de weg naar boven vaak juist naar beneden, omdat we daar pas leren om onszelf te zien zoals we in werkelijkheid zijn. En daar gaat de Oppepper van deze week over. Een prettige week gewenst.

“Wees eerlijk tegenover jezelf, dan kun je tegen niemand oneerlijk zijn
William Shakespeare

Op weg naar de kerk kwam de dominee een luidruchtige groep jongens tegen. Ze stonden om een grote straathond heen en hadden de grootste pret.
“Wat doen jullie met die hond?” vroeg de goeie man.
“Wie de grootste leugen vertelt mag de hond mee naar huis nemen!” antwoordde een lange slungel opgetogen.
“Jongens toch… jongens toch…, ” begon de dominee, “jullie moeten toch niet liegen. Toen ik zo oud was als jullie vertelde ik nooit leugens.”
Het werd doodstil in de kring. Opeens zei een dik ventje: “Hier, neemt u de hond maar mee dominee. U heeft gewonnen!”

We zijn allemaal snel geneigd om ons wat beter voor te doen dan we eigenlijk zijn en de waarheid hier en daar een beetje te verdraaien. Laten we onze fouten, blunders en tekortkomingen maar netjes onder het tapijt vegen. Dan word je er tenminste niet steeds aan herinnerd. Of ziet God dat heel anders …?

Het beste wat je met je fouten en zwakheden kunt doen is er niet voor weg te lopen maar ze eerlijk onder ogen te zien. Alleen dan kun je er ook werkelijk iets aan doen en kun je ze als een springplank gebruiken naar iets beters.

Als wij een fout maken is dat wat God betreft echt het einde niet. Die heeft altijd vertrouwen dat het wel goed komt met ons. Als dat niet zo was zouden we allemaal al lang geleden bij het grof vuil gezet zijn, want wij zijn tenslotte verre van volmaakt. Maar God heeft altijd hoop voor ons en wil juist dat we door onze fouten sterker worden en Hem beter leren kennen.
Iedereen maakt fouten. Niemand is volmaakt en we schieten allemaal lelijk tekort, maar de beste manier om daar mee om te gaan is: jezelf eerlijk onder de loep te nemen. Dan leren we om onszelf te zien door de ogen van God. Hij ziet ons door de ogen van liefde.
Vergis je niet. Je bent niet altijd de mens die anderen denken dat je bent, je bent ook niet altijd de persoon die je zelf denkt dat je bent, maar uiteindelijk ben je de mens die God wéét dat je bent.

Dank U Heer dat we nog altijd aan het leren zijn. We klimmen nog steeds, ondanks de verkeerde dingen uit het verleden. U bent er altijd en laat ons nooit vallen.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier