Ik heb geen zin om te bidden

Ik heb mijn huiswerk niet kunnen maken, Meester,” zei Jantje tegen zijn leraar toen hij op school was gekomen zonder zijn opdracht vervuld te hebben. De leraar schudde teleurgesteld zijn hoofd. “Waarom niet, Jantje?”
“Ik voelde me niet zo lekker, Meester,” antwoordde Jantje met neergeslagen ogen. “Dat is dan jammer, Jantje, maar ik geef je wel een zware onvoldoende, want het wordt tijd dat je leert dat de meeste mensen in deze wereld heel hard werken terwijl ze zich helemaal niet zo lekker voelen. Soms moet je gewoon aanpakken.” Is het niet schijnheilig om te gaan bidden als we daar eigenlijk geen zin in hebben? Absoluut niet. Gebed vraagt om aandacht.

Het kost tijd en die heb je niet altijd. Maar het is iets wat de Heer van Zijn kinderen vraagt. Het is een opdracht die God ons geeft en door gehoor te geven aan Gods verzoek om Hem bij alles in ons leven te betrekken geef je gehoor aan een van de grootste opdrachten in het leven. Natuurlijk voel je je niet altijd geïnspireerd om te bidden, maar daar gaat het niet om. De grootste belemmering voor onze gebeden zijn misschien wel de gevoelens die soms over ons komen. Er is bijna niemand die daar niet af en toe last van heeft. Ook de profeten van God werden er weleens door geplaagd. Habakuk had lange tijd een gevoel alsof hij tegen een kale muur aan zat te kijken.

Wat moeten we doen als we door dit soort stemmingen worden beïnvloed? Moeten we dan rustig afwachten totdat we zin krijgen om te bidden? Vaak werkt het net andersom

Juist door te bidden stap je een hele nieuwe dimensie binnen en verdwijnen die duistere wolken van een ongeïnspireerde houding. We kunnen onszelf wel wijsmaken dat het schijnheilig is om te bidden wanneer we er geen zin in hebben, maar zo gaan we toch zeker ook niet om met andere dingen in het leven. Als je in een kamer zou zitten die al een hele tijd potdicht zat, zou je je dan na een tijdje niet verschrikkelijk opgesloten beginnen te voelen?

Misschien zou je je wel zo ellendig voelen dat je niet eens de moeite meer zou willen doen om een raam open te zetten. Maar dat zet geen zoden aan de dijk. In zo’n situatie heb je dringend frisse lucht nodig, anders word je doodziek. Wanneer je doorzet in het gebedsleven zal ook de droogte in je leven verdwijnen. Daniël had het er over in de Bijbel toen hij zei dat hij in een ruime plaats zou worden geleid, een plaats vol met dauw. Laat je dus nergens door ontmoedigen. Als de grond droog is, blijf hem dan bewerken. In droge tijden is het omwoelen van de grond niet altijd even makkelijk, maar heeft eenzelfde weldadige uitwerking als een verfrissende regenbui.

Dus die momenten dat we ons lusteloos voelen in ons gebedsleven zijn precies de momenten waarop we zouden moeten bidden. De enige manier om onze lusteloosheid te overwinnen is onze schouders nog steviger onder de taak te zetten. Bidden wanneer je er geen zin in hebt is geen schijnheiligheid, het is juist trouw zijn aan de grootste taak in het leven. Vertel de Vader gerust dat je er eigenlijk geen zin in hebt; vraag Hem om je te laten zien waarom je zo slap en lusteloos bent. Hij zal ons helpen, onze slappe gevoelens te overwinnen en ons de moed geven om hoe dan ook door te zetten.

Download PDF

Reacties

  1. Ja bidden als je er geen zin in hebt helpt. Net als zingen als je er geen zin in
    hebt. Probeer het eens.
    Mij helpt het altijd. God zegent jou.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier