Weg met de dauw van het verdriet

Ik hoorde een luide stem vanaf de troon zeggen: ‘Gods woonplaats is nu bij de mensen, Hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volk zijn en Hij zal Zelf bij hen zijn. Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen. Er zal geen dood meer zijn, geen verdriet, geen rouw of pijn, want die dingen horen bij de oude wereld die voorbij is.’ Hij die op de troon zat, zei: ‘Ik maak alles nieuw.’ En Hij zei tegen mij: ‘Schrijf het allemaal op, want wat Ik zeg, is waar en betrouwbaar.’
Openbaring 21:3-5

Vermoeide en bezwaarde reiziger, laat mij je vertroosten met die verfrissende woorden van het eeuwige verbond dat God met ons heeft gesloten. Ja, ik weet het… de weg lijkt soms zo lang. De grond waar je op staat wordt bedauwd door je tranen en de schrammen op je armen en benen doen pijn. En zo ga je verder, nachtwake na nachtwake. Maar houd je ogen toch gericht op die vurige woorden van hoop die ons gegeven zijn; een belofte van Diegene die niet liegen kan en die als een stralend licht voor je uit gaat en je de weg door het donker toont. Gods eigen hiërogliefen gegraveerd op het glorie-symbool, die u vertellen dat er een dag komt waarop tegenspoed, pijn en dood achter ons liggen en slechts een vage herinnering zullen zijn als een droom die vervaagt bij het krieken van de dag.  De zegels van de rollen der voorzienigheid zullen verbroken worden; onze tong zal spreken van Gods majesteit met vreugde en overgave, en niet langer zullen wij te maken hebben met schaamte, angst of trots.

Weg is de dauw van het verdriet,
voorbij de tijd van schijnbaar zinloos lijden
Voor eeuwig zingen wij Gods heilig liefdeslied
en zullen wij ons bij de Heer verblijden

Vandaag, nog voor een korte tijd, zijn we omsloten door het duister van de wereld. Dat geldt in het bijzonder als je zo verlangt naar je geliefden die deze aarde reeds verlaten hebben in het mysterie van hun vertrek. Maar daar, bij onze God, zul je ze weer ontmoeten aan de oevers van de hemel. Hier kennen we de tranen nog waarover in het vers wordt gesproken, maar daar is het een blij weerzien met onze Heer die ons tegemoet komt met onze geliefden in het land van de heerlijkheid.
Vermoeide en bezwaarde pelgrim, denk dus aan deze woorden. God wast onze ogen met tranen totdat ook wij het onzichtbare land mogen aanschouwen, daar waar de dood en de smart niet welkom zijn.

De gidsen die ons de weg wijzen naar dat grote rijk waar onze geliefden al wandelen hebben bijzondere namen, zoals verdrukking, liefde, blijdschap, hoop en smart, maar het zijn betrouwbare gidsen die als jachthonden het spoor naar de hemel opsnuiven en ons verlangend de weg wijzen.
O Emmanuel, in Uw land zijn geen tranen.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier