Kleur…Gods geschenk

De hemel beschrijven? Hoe zouden wij, als aardse mensen, dat kunnen? Er staat tenslotte geschreven: “Wat niemand heeft gezien, niemand heeft gehoord en wat niemand ooit bedacht, dat heeft God allemaal klaar voor hen, die Hem liefhebben.” (1 Korinthe 2:9)

Dat het leven dat ons bij Jezus te wachten staat prachtig en onbeschrijflijk mooi zal zijn is echter overduidelijk. Natuurlijk probeer je het je wel voor te stellen. Wie heeft er zich geen voorstelling van gemaakt hoe het er in de hemel uit zal zien? Ieder mens doet dat weleens en daar is niets mis mee. Het verlangen naar ons eeuwige huis is heel gezond. Stel je voor dat je een prachtige vakantie op het programma hebt staan. Drie weken lang naar het land van je dromen, zonder stress en problemen. Dat vooruitzicht geeft je toch zeker moed om je door de dagelijkse sleur heen te werken? Je vakantie komt er tenslotte aan en dan is alles mooi. Het mooie van de hemel is echter dat het iets langer gaat duren dan drie magere weekjes. In de hemel stijg je boven de tijd uit. Tijd bestaat er niet langer. De eeuwigheid is geen grote vermenigvuldiging van duizenden jaren, maar een leven zonder tijd.

Nu zijn er mensen die het voorrecht hebben mogen genieten om de hemel heel eventjes te bezoeken. Mensen bijvoorbeeld met een bijna-dood ervaring. Die komen vaak terug met indrukwekkende verhalen over de schoonheid die ze in de hemel hebben mogen aanschouwen. Een van de dingen die ze vaak beschrijven zijn de hemelse kleuren.

Hemelse en voor ons op aarde onbekende kleuren, zo onbeschrijflijk mooi en zo anders dan alles wat wij hier op aarde kennen, dat we ons er eigenlijk geen voorstelling van kunnen maken.

Er was eens een jongen die blind geboren was. Achttien jaar lang leefde hij in het duister, totdat er een procedure werd toegepast, waardoor hij kon zien. Toen hem een jaar na zijn operatie gevraagd werd wat zijn mooiste ervaring was nu hij kon zien, zei hij overtuigd: “De kleuren. Wat zijn al die kleuren mooi. Ik had nooit gedacht dat alles zo mooi was.” Zo zal het ook met ons zijn als onze geestelijke ogen geopend worden en wij de hemelse kleuren mogen aanschouwen.

En wat zijn de mooiste kleuren in de hemel? Ik denk niet dat het noodzakelijkerwijs de kleuren van de bloemen, het gras of de hemelse atmosfeer zullen zijn, maar de kleuren van de kinderen van de Vader zelf. De kleuren van de mens.

Hier op aarde blijven onze ogen vaak gesloten voor de ware schoonheid in ieder mens. Het lukt ons vaak niet om andere mensen te zien zoals God dat doet. Aangetast door zonde of geteisterd door onze eigen vooroordelen geven we Gods schoonheid maar nauwelijks de kans. Maar in de hemel wordt alles gelijk getrokken. Daar zien we ieder mens door de ogen van Gods liefde en met de hoop die God zelf voor ons heeft. Dan zien we hoe God alles voor ons bedoeld heeft. Dan aanschouwen we de kleuren die Hij ziet. Dat is de kleur van de liefde en die straalt nergens zo intens als in de hemelse stad.

Hoe dan ook, het is zeker dat de hemel de kleurrijkste plaats is die er bestaat. Kleuren krijgen hun straling door de manier waarop het licht er op valt. Zonder licht is er niets te zien. Zonder licht is het duister. Maar de hemel straalt met het zuiverste licht dat er is, het licht van God zelf. De Bijbel beschrijft dat er in de hemel geen nacht meer bestaat omdat het licht van God altijd aanwezig is.

Charles Spurgeon schrijft daarover het volgende: Het licht staat altijd aan de wieg van de schoonheid. Neem het licht weg en de schoonheid verdwijnt. Zelfs de schoonste vrouw op aarde zal het oog van haar man niet langer bekoren als zij wordt omgeven door het duister. Als het licht verdwenen is, is schoonheid niet meer dan as en verkoold hout.

In het stralende morgenlicht is je tuin een waar meesterwerk van schoonheid en vrede, maar in het donker valt daar niet veel meer van te ontdekken. Dan struikel je over je afrastering en weet je niet langer waar de rozen beginnen en het gras ophoudt. Als de zon is ondergegaan verandert de schoonheid van bomen in een grauwe massa opstandige obstakels die je maar beter kunt vermijden. Zonder het licht straalt de diamant niet langer en is de robijn niet anders dan een ongekookte boon. Het licht is de moeder van alle schoonheid. Daarom Zijn God de Vader en Jezus het Lam, het licht van de hemel en straalt alles daar op een manier zoals we die hier niet kennen.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier