Om over na te denken

Uitspraken van Dr. William Lane Craig

William Lane Craig (1949) is een Amerikaans filosoof. Als christen en apologeet gaat hij regelmatig in gesprek met atheïsten zoals Christopher Hitchens en Peter Atkins.

“Als er geen God is, dan zijn de mens en het universum feitelijk verdoemd. Dan is er geen reden of zin, en geen zon na de regen. Net als gevangenen die ter dood veroordeeld zijn, wachten we op onze onvermijdelijke executie. Als er geen God is, is er geen onsterfelijkheid. En wat is daar het gevolg van? Dat betekent uiteindelijk dat het leven zelf absurd is. Het betekent dat het leven dat we hebben, zonder betekenis, waarde of doel is.”

***

Als God er niet is, bestaat er geen goed of kwaad. Zoals Dostojevski zei: “Alle dingen zijn dan toegestaan en geoorloofd. Als God niet bestaat en er is geen onsterfelijkheid, dan blijven alle slechte daden van de mensen ongestraft en worden alle offers van goede mensen niet beloond.” Wie kan er leven met zo’n visie? Richard Wurmbrand, die voor zijn geloof werd gemarteld in een communistische gevangenis, zegt over die tijd:

***

De wreedheid van het atheïsme is moeilijk te bevatten als er ergens geen beloning volgt voor het goede of een straf voor het kwaad. Als zoiets niet bestaat is er eenvoudigweg geen reden om mens te zijn. Dan is er geen grens voor de diepte van het kwaad. De communistische folteraars zeiden vaak met volle overtuiging: “Er is geen God, geen Hiernamaals, en geen straf voor het kwaad. We kunnen doen wat we willen. Ik heb een folteraar zelfs horen zeggen: “Ik dank God, in wie ik niet geloof, dat ik leef in een tijd waarin ik vrij ben al het kwaad in mijn hart tot uitdrukking te brengen.”

***

 

“Wanneer iemand weigert om tot Christus te komen, komt dat in wezen nooit door een gebrek aan bewijs of intellect. Het probleem zit ergens anders. Ieder mens die God verwerpt doet dat omdat hij bereidwillig de handtekening van Gods Geest op zijn hart negeert. Argumenten kunnen helpen om de weg te effenen, maar uiteindelijk gaat het om iets anders. Hoe goed de argumenten soms ook zijn, een mens die God verwerpt doet dat uiteindelijk niet omdat de argumentatie niet klopt, maar alleen omdat hij meer van de duisternis houdt dan van het licht en niets met God te maken wil hebben.”

***

Het belangrijkste doel van het leven is niet geluk, maar God. Mensen zijn van nature geneigd om aan te nemen dat als God bestaat, zijn doel voor dit leven het menselijke geluk is. God zou ons, als zijn menselijke huisdieren, een comfortabele omgeving moeten bieden. Maar in de Christelijke visie is dit niet juist. We zijn Gods huisdieren niet en het doel van het menselijk leven hier op aarde is niet in de eerste plaats ons geluk, maar de kennis van God. Dat zal uiteindelijk de ware en eeuwige menselijke vervulling brengen. Veel kwaad in dit leven lijkt volkomen zinloos als het gaat om het produceren van menselijk geluk; maar dat kwaad is niet zo zinloos met betrekking tot het produceren van een diepere kennis van God en de eeuwigheid die ons te wachten staat.

***

Wie kan er zeggen wat goed of fout is in een wereld zonder God? In zo’n wereld kan er geen objectief goed en fout bestaan, maar zijn er alleen onze culturele en persoonlijke subjectieve oordelen. Maar wat betekent dat? Het betekent dat het uiteindelijk onmogelijk is om oorlog, onderdrukking of misdaad als kwaad te veroordelen. Noch kun je vrijgevigheid, zelfopoffering en liefde prijzen als goed. Er is dan geen daadwerkelijk verschil tussen iemand vermoorden of liefhebben. Moreel gezien is het dan gelijkwaardig. Want in een universum zonder God bestaan goed en kwaad niet. In zo’n universum is er alleen het naakte, waardeloze feit van het bestaan, waar niemand kan zeggen dat jij gelijk hebt en ik niet.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier