Een eigenaardig volkje

 ‘Zij zullen van Mij zijn,’ antwoordt de Here van de hemelse legers, ‘op de dag waarvoor Ik voorbereidingen zal treffen. En Ik zal hen sparen zoals iemand zijn gehoorzame, plichtsgetrouwe zoon spaart.’
Maleachi 3:17

Christus stierf opdat Hij ons tot een eigenaardig volk zou kunnen maken. Een eigenaardig volk? Willen wij dat wel? Veel christenen zijn bang om een eigenaardig volk te zijn. Maar gelijkvormigheid aan de wereld, het enige alternatief, maakt dat wij eigenaardig voor God worden en dat is iets wat wij te allen tijde zouden moeten vermijden.

Henoch was zo’n eigenaardig mens. Het mag duidelijk zijn dat Henoch, voordat hij door God werd weggenomen, als eigenaardig moet zijn gezien. Op de wereldse feestjes was Henoch er vermoedelijk niet bij. Ook al was het hele platteland uitgenodigd om lekker te feesten, Henoch lieten ze liever links liggen. Die was gewoon te eigenaardig en de feestvierders voelden zich niet bij hem op hun gemak. We weten verder niet veel over Henoch. Voor zover wij weten was hij geen groot wetenschapper of een groot geleerde en er wordt ons in de Bijbel niets verteld waaruit blijkt dat hij iets was dat de wereld als groot beschouwde.

Maar hij wandelde met God, en deed dat meer dan 300 jaar lang. En het resultaat? Hij staat nu bekend als een van de helderste sterren uit de Bijbel.

Als hij met God kon wandelen, kunnen wij dan niet hetzelfde doen? Op een dag maakte Henoch weer een lange wandeling met God en hij is nog altijd niet teruggekeerd van die tocht. Het lijkt erop dat de Heer zijn gezelschap zo leuk vond dat Hij zei: “Henoch, kom maar hogerop en blijf bij mij.”

God hield van die eigenaardige man.

En zo zijn er nog veel meer van zulke mannen. Wat te denken van Elia? Ook hij was zeer eigenaardig. De koning haatte hem en de koningin haatte hem ook. Het grootste deel van het land, vooral die stumpers die hun geloof in Baäl stelden en die de werken van hun eigen handen aanbaden, wilden hem niet in de buurt hebben. Zelfs sommige gelovigen in God mochten hem niet, want hij was net een beetje te radicaal. Wij weten niet veel over die 7000 andere profeten uit die tijd waar God het over had, maar blijkbaar werd hun stem niet gehoord en dat is wellicht omdat zij verkozen niet al te eigenaardig te zijn.

En dat is voor ons een goede boodschap. Laten ook wij bereid zijn om een van Gods eigenaardige mensen te zijn, ongeacht wat de wereld over ons te zeggen heeft. Gods aanbeveling zou meer dan genoeg moeten zijn en Hij houdt ervan als wij met Hem op pad gaan. “Kom maar hogerop, blijf maar bij Mij, want in de hemel is het goed toeven.”

 Naar een artikel van D.L. Moody

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier