Kommer en kwel

Maya Angelou is een beroemde Amerikaanse dichteres en schrijfster. Tussen haar derde en haar zevende jaar woonde ze bij haar grootmoeder. Het was voor Maya een periode van rust en stabiliteit in een zeer traumatische jeugd, en van haar grootmoeder kreeg ze een geweldig voorbeeld.

Grootmoeder had een winkeltje dat ze met veel plezier gaande hield. Maar er was één ding waar ze een hekel aan had en dat was het geklaag van sommige klanten. Mensen klaagden tegen haar over de hitte, de kou en een heleboel andere aangelegenheden die Maya’s grootmoeder maar onbeduidend vond. En iedere keer als iemand zijn gal over dit of dat weer had gespuid, wachtte grootmoeder tot ze de winkel uit waren en riep ze Maya bij zich. ‘Heb je gehoord wat die mijnheer of mevrouw te vertellen had? Dat was niet zoals het moet zijn. Er zijn overal ter wereld mensen die vannacht gaan slapen; arm en rijk, blank en zwart, die nooit meer wakker worden. En die dode mensen zouden er alles voor geven om van dit slechte weer waar zo over geklaagd wordt te kunnen genieten, al was het maar vijf minuten.

En hoe kijken wij tegen de dingen aan? Klagen helpt je geen stap verder, maar sluit je alleen vaster op in een negatieve jas die je niet zo makkelijk uit kunt doen. Dus pas op met klagen. Als je iets niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je erover denkt.
Uit: storiesforpreaching.com

***

Als je in de verleiding komt om te mopperen, en dat doen we allemaal, ren dan naar je veilige toren en schuil dicht bij je Heer.

Praat het met Hem uit. Verbijt je niet, geef toe dat je ergens mee zit en neem de tijd om het met Hem door te spreken. Als jij je open stelt voor de aanwezigheid van God wordt je hart gevuld met Zijn gedachten, Zijn visie en hoor je het lied van de hemel.

Er zijn altijd dingen die je graag anders zou willen zien: vervelende trekjes in jezelf, problemen op het werk, onrust in de wereld of met andere mensen. Het is je natuurlijke neiging om zelf over deze zaken te broeden en er een oplossing voor te vinden, maar juist op deze momenten is het geloof zo waardevol. Er staat niet voor niets in het boek Spreuken geschreven:

“Vertrouw met heel je hart op de Here en verwacht het niet van je eigen verstand. Laat God delen in alles wat je doet, dan kan Hij je levensweg bepalen. Ga niet op je eigen oordeel af, maar koester ontzag voor de Here en ga het verkeerde uit de weg.
(Spreuken 3:5-7)

Als je alles met jezelf doorspreekt blijf je ronddolen als door een donker woud met maar weinig licht, en hoe langer je je concentreert op het probleem in plaats van de Heer, des te ontevredener en ongelukkiger je wordt. Dat wil niet zeggen dat je de problemen moet ontkennen of uit de weg moet gaan. Je moet ze alleen op de juiste manier aanpakken, en dat is met de hulp van God.

Leer wat het betekent om je telkens weer open te stellen voor de Geest van God. Wacht er niet mee tot je al ontmoedigd bent en uitgeteld op de grond ligt voordat je je zorgen naar God toebrengt.

Dat is wat het betekent als we in de Bijbel zien staan: “De rechtvaardige zal uit het geloof leven.” Leven uit geloof is leven met geloof, waarin de gemeenschap met de levende God steeds meer op de voorgrond komt te staan en Zijn licht op onze gezichten begint te stralen. Het hemelse licht zal door de mist van je geest heen breken, en je zult de dingen vanuit een goddelijk perspectief zien.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier