Het was goed wat zij deed

Door Joni Eareckson Tada

Tijdens het eten kwam er een vrouw binnen. Ze had een flesje echte, dure nardusolie bij zich. Zij brak de hals eraf en goot de olie over het hoofd van Jezus uit. Sommige van Zijn tafelgenoten ergerden zich hieraan en mopperden: “Wat een verspilling! Zij had die olie voor veel geld kunnen verkopen en dat aan de armen kunnen geven.” Zij vonden het schandalig wat zij gedaan had. Jezus zei tegen hen: “Laat haar toch begaan! Waarom doet u zo lelijk tegen haar? Het was goed wat zij voor Mij deed.” Markus 14:6-8

Als je denkt aan het geloof dan weet je dat het om belangrijke dingen gaat. De hemel, de hel, de eeuwigheid…dat zijn geen dingen om lichtzinnig mee om te gaan. Wij hebben allemaal één leven gekregen en in dat ene leven moeten we God een beetje leren kennen en we krijgen daar geen tweede of derde kans voor.

Soms maak ik me daar zorgen over en vraag ik me midden in de nacht wel eens af: “Leef ik wel op de juiste manier als Christen. Maak ik wel goed gebruik van de mogelijkheden die God me gegeven heeft?”

Maar de troostgevende woorden in Markus 14 geven me moed. Daar staat het verhaal van de zondige vrouw die het kostbare parfum over het hoofd van Jezus uitgoot en door de gastheer en zijn vrienden werd bespot en beschimpt.

Maar Jezus bestrafte hen en zei nogal hard: “Laat haar met rust. Zij doet wat zij kan en het was goed wat zij voor me deed.” Ik kon me goed met die vrouw vereenzelvigen. Ik heb nogal wat fouten gemaakt in mijn dienst aan God en heb me dan ook vaak afgevraagd of de Heer wel tevreden was. Maar ik heb altijd gedaan wat ik kon en dat is precies wat God van me vraagt. Groot of klein, we kunnen alleen maar doen wat we kunnen doen. Meer kan niet, maar als we door de Geest geïnspireerd worden is zelfs het kleine in de ogen van God prachtig, aanvaardbaar en mooi.

“Zij deed wat ze kon,” zijn ook de woorden die op de grafsteen van Fanny Crosby staan gegraveerd. Fanny Crosby was blind, maar besloot om te doen wat zij toch nog kon doen. Ze schreef meer dan 4000 kerkliederen, waarvan er nog veel gezongen worden.

Maak je geen zorgen. Doe gewoon wat je kunt en werk rustig en vol vertrouwen. Vraag de Heer maar om hulp, dan zal Jezus ook over jou zeggen: “Laat hem of haar met rust. Wat ze deed, deed ze voor mij en ze deed wat ze kon. Ik vind het prachtig.”

P.S. Nardusolie was in de eerste plaats een medicinale olie: tegen ontstekingen, bijvoorbeeld. Maar dat gebruik is niet de reden waarom Marcus de naam van de olie noemt. Nardusolie werd toegepast om haar werking tussen mensen: de olie versterkt onder meer de gevoelens van liefde en van nabijheid (Hooglied). In de kanttekeningen bij de Statenvertaling staat dat nardus ook wordt gebruikt om de Geest mee aan te duiden.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier