Gewone kleine dingen

Je bent misschien ontevreden over jezelf. Je bent tenslotte geen genie, bezit geen briljante gaven, en je voelt je niet meer dan een grijze muis zonder bijzondere eigenschappen. Middelmatigheid lijkt het motto van je bestaan. Je dagen worden gekenmerkt door saaie eentonigheid en kleurloze smakeloosheid. Toch kun je een groots leven leiden.

Neem nou Johannes de Doper eens. Hoeveel wonderen heeft hij op zijn naam staan? Het grootste deel van de tijd woonde hij teruggetrokken en alleen in de woestijn en toch zei Jezus over hem dat er onder hen die uit vrouwen waren geboren, geen grotere man was dan hij. Johannes had er vrede mee, alleen een stem voor de waarheid te zijn. Verder wilde hij niets.

En daar kunnen we lering uit trekken. Wees bereid slechts een stem te zijn, gehoord maar niet gezien; slechts een spiegel die de verblindende glorie van de zon weerkaatst; een briesje dat blaast voordat de dageraad aanbreekt en vol enthousiasme fluistert: “Opgelet, opgelet… De morgen komt; het wordt licht.”

Doe de gewoonste en kleinste dingen met een hart vol vuur voor de Heer. Als je met onsympathieke mensen moet leven, verover ze dan door liefde te zaaien. Als je in je leven een grote fout hebt gemaakt, laat die dan niet alles overschaduwen, maar sluit het geheim weg bij Jezus en laat Zijn kracht je pijn omvormen tot kracht en zoetheid.

En zo doen wij veel meer goed dan wij weten. Zo zaaien wij en brengen wij kleine beekjes op gang op dorre plaatsen, waar het water van God nog nauwelijks stroomt. Zo brengen wij de mensen ware gedachten over Christus en zullen zij ooit aan die woorden denken als het eerste kleinood dat hen aan Jezus deed denken.

Wat mij betreft zal ik tevreden zijn als er geen groot grafmonument boven mijn graf wordt opgericht, maar dat eenvoudige zielen zich daar zullen verzamelen als ik er niet meer ben en zullen zeggen: “Hij was een goed mens; hij verrichtte geen wonderen en was maar eenvoudig, maar hij sprak woorden van Christus, waardoor ik Hem zelf heb leren kennen.”

George Matheson

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier