Blijf wakker

Een evangelist zei eens dat de vraag die hem het meest gesteld werd, was: “Hoe hoor je van God?”
Zijn antwoord was heel eenvoudig, maar lag eigenlijk voor de hand. “Lees en overdenk de Bijbel. Het is Gods woord voor jou.” De Bijbel is niet zomaar een boek op hetzelfde niveau als een willekeurig boek in de bibliotheek of een winkel. Het woord in de Bijbel is levend woord en spreekt tot ons.

In een wereld vol leugens die steeds weer op je afkomen is het van levensbelang om je iedere dag terug te trekken en bij de stroom van God te zitten en je daar te laven en schoon te wassen van alle tijdelijke beslommeringen van dit aardse leven. Luister naar wat God jou persoonlijk te zeggen heeft en neem Zijn Woord in je op zoals een plant het zonlicht opzuigt.

Als we daar de tijd niet voor nemen is het heel aannemelijk dat er van alles je hart binnenstroomt dat het licht dat in je leeft gaat verduisteren. Onwaarheden, halve leugens, en zelfs schaamteloos ongeloof die samen het geloofshuis waar je in woont en dat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd, verzwakken totdat het op een kwade dag in elkaar stort en je geen veiligheid meer kan bieden.

Het Woord van God zorgt altijd voor stabiliteit in ons leven en helpt ons om het zaad van de leugen geen kans te geven.

De eerste leugens die zich pal tegenover God durfden op te stellen kwamen al lang geleden op het toneel in de hof van Eden. De duistere stem van de glibberige slang fluisterde de eerste mens toe dat wij mensen de baas waren – dat wij de macht moesten hebben over onze levens en dat de mens gelijk was aan God. Adam en Eva luisterden naar die stem, en dat is iets dat wij allemaal gedaan hebben en nog steeds doen. hebben en nog steeds doen.

Jezus vergelijkt ons met schapen, bijna de zwakste en domste dieren in de natuur. Het spreekwoord gaat: ‘Als er één schaap over de dam gaat, dan volgen er meer.’ Het is haast schokkend om te zien hoe snel we geneigd zijn om achter andere mensen en hun opinies aan te hobbelen.

Maar het gaat er niet om wat anderen over een bepaalde situatie te zeggen hebben, maar wat God er over denkt.

Het Woord straalt met de Geest van God en geeft bescherming tegen de invloed van de wereld. Tenminste… als we met een open en nederig hart voor God komen en dat Woord op ons laten inwerken in volle kracht, zonder ons te verzetten tegen de woorden die tegen onze eigen opinie indruisen. Het zogenaamde snackbargeloof, waar we alleen dingen uitkiezen die lekker smaken en goed bij ons passen en we het minder aangename voedsel liever laten staan, helpt ons niet om de stem van God in al zijn volheid te horen. In het Evangelie van Markus zegt Jezus daarom: “Wat Ik tegen jullie zeg, zeg Ik tegen iedereen: blijf wakker! Kijk altijd naar Mij uit!’

Blijf dus wakker… Vergis je niet, de macht van de zonde is groot. En die macht ligt niet alleen in die grote, boze wereld rondom ons, maar ook in die kleine wereld van ons eigen hart. De leugens waarmee Gods kinderen bestookt worden zijn voor iedereen weer anders en vaak heel subtiel, maar uiteindelijk komen ze altijd op hetzelfde neer: “God, als er al een God is, houdt niet echt van ons, begrijpt onze specifieke situatie niet en er is dus geen echte hoop om er nog iets van te maken.”

Maar dat is niet het woord van onze Vader die ons de Geest van de waarheid heeft beloofd. Laat je door die Geest leiden. Trek je terug in die oase van veilige rust waar alleen de waarheid wordt uitgesproken. Luister naar het woord van de profeet Maleachi die schreef:

“Maar voor allen die eerbied voor Mij hebben, zal de zon van de gerechtigheid opgaan en daar zal genezing vanuit gaan, zoals van de stralen van de zon. Dan zult u naar buiten gaan en springen van vreugde als kalveren die in de wei worden losgelaten.” (Maleachi 4:2)

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier