De belangrijkste vraag

Onbekend
Aan het einde van elke leerperiode op school heb je proefwerken en in mijn geval was het niet anders. Wellicht weet je niet veel meer van die tijd, maar één van die proefwerken is me altijd bijgebleven. Ik was een goede leerling en had meestal maar weinig moeite met de vragen. Ook nu was er weer geen vuiltje aan de lucht. Tenminste, totdat ik bij de laatste vraag aankwam. Daar had ik niet op gerekend.
“Hoe heet onze werkster?”

Wat is dat voor een stomme vraag? Dat heeft toch niets met onze leerstof te maken? Ik kende de werkster natuurlijk wel. Ik had haar vaak gezien. Donker haar, ongeveer vijftig jaar, grote bril. Maar haar naam? Nee, die wist ik natuurlijk niet.

Die vraag liet ik dus openstaan en ik leverde mijn proefwerk in.

Opeens klonk de stem van een van mijn medeleerlingen.”Die laatste vraag. Die telt toch zeker niet mee in ons puntentotaal, Meester?”
“Ja zeker wel”, antwoordde de leraar. ” Dat is een van de belangrijkste vragen en die telt extra zwaar op het puntentotaal.” “Jullie moeten je goed realiseren”, aldus de leraar “dat je in het echte leven heel veel mensen gaat ontmoeten, kleine mensen, grote mensen, dikke en dunne, maar ze zijn allemaal belangrijk en ze tellen allemaal mee. Ze hebben allemaal belang bij je oprechte aandacht en interesse, al is het maar door middel van een eenvoudige glimlach.
Dat proefwerk ben ik dus nooit vergeten vanwege die wijze les die ik die dag geleerd heb.

En haar naam? Ja, daar ben ik achter gekomen. Ze heette Melissa.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier