Wat een schepping

Voordat ik het evangelie kende, verzamelde ik een grote hoeveelheid van allerlei soorten kennis. Ik wist iets over scheikunde, over biologie en plantkunde, ik had wat gelezen over astronomie en ik kon overal over meepraten. Ik had al mijn kennis bij elkaar gestopt in één grote, verwarde chaos.

Dat veranderde toen ik het evangelie leerde kennen. Door het geloof kreeg ik als het ware een boekenplank in mijn hoofd waar alles netjes gerangschikt op zijn plaats stond; precies waar het moest zijn. Toen ik Christus had ontdekt en ik in Hem geloofde, werd Hij het centrum van alles wat ik wist en dacht en kon ik elke andere wetenschap in de juiste context zien.

Als je vanaf de aarde de planeten bestudeert lijkt alles heel verwarrend. Alles draait en beweegt op een onregelmatige manier. Sommige planeten bewegen snel, andere juist heel langzaam en weer andere lijken helemaal niets te doen. Maar als je alles vanaf de zon zou kunnen zien, zou je alles om elkaar heen zien cirkelen in volmaakte perfectie. Alles beweegt constant en uniform in haar eigen vastgestelde traject.

 

Hetzelfde geldt voor menselijke kennis. Begin maar met elke wetenschap die je wilt. Als je de dingen niet in de juiste context en vanuit het juiste perspectief bekijkt snap je er soms helemaal niets van. De waarheid? Welke waarheid? Maar als je begint met de wetenschap van de gekruisigde Christus, Gods zon voor ons leven, dan ga je alles in het leven in zijn volmaakte baan zien en begint alles je duidelijk te worden.

De wijsheid klopt aan de deur als wij vanuit het juiste perspectief beginnen om onze wereld te begrijpen. Men zegt wel: “Ga van de natuur omhoog naar de God van de natuur.” Maar om bergopwaarts te klimmen is geen eenvoudige taak. Het is veel beter om bij God op de berg te beginnen en dan naar de natuur te gaan. Als je eenmaal bij de God van de natuur op de berg zit, en Hem gelooft en liefhebt, is het verrassend hoe gemakkelijk het is om muziek in de golven van de zee te horen, en liederen in het wilde gefluister van de winden. Dan ga je God overal zien; in de stenen, in de rotsen, in de kabbelende beekjes en dan hoor je Zijn stem overal – in het loeien van het vee, het getjilp van de vogels en in de woestheid van de storm.

Stel Christus op de eerste plaats, dan zul je merken dat Hij de wijsheid van God is in je waarnemingen.

Naar een artikel van C.H. Spurgeon

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier