Het levende Woord

Martin Luther zei eens: “Het Woord van God is levend, want het spreekt tot me. Het heeft voeten, want het achtervolgt me en het heeft handen want het grijpt me aan.” Het Woord van God is de voedingsbron van ons geloof en daar gaat de Oppepper deze week over.

De hemel en de aarde zullen voorbijgaan, maar Mijn woorden zullen geenszins voorbijgaan.
(Matthëus 24:35)

George Washington Carver, die in Amerika opgroeide als slaaf en werd omgeruild voor een kreupel paard wist zich ondanks zijn erbarmelijke omstandigheden op te werken tot een gerespecteerd wetenschapper en zijn naam staat nog altijd op de lijst van de belangrijkste mensen uit de Amerikaanse geschiedenis. George Carver was een overtuigd Christen en werd onder meer bekend door zijn diepgaande studies op het gebied van de landbouw. Zijn favoriete onderwerp was de pinda, waarover hij een boek schreef met meer dan 400 uitvindingen die hij deed met de pinda. Toen hem gevraagd werd hoe het kwam dat hij zoveel van de pinda afwist zei hij dat hij al zijn kennis over de pinda uit de Bijbel had gehaald. Dat begreep niemand, want er wordt nergens in de Bijbel over een pinda gesproken, maar Carver zei: “De Bijbel spreekt niet over de pinda, maar de Bijbel heeft me geleerd wie God is en hoe ik met Hem moet omgaan. En toen ik God eenmaal kende heeft Hij me alles verteld over de pinda.”

In tijden van tegenspoed, eenzaamheid en strijd moeten wij schuilen in het Woord van God. Op zulke momenten moet je leven vanuit de woorden die Jezus sprak en je vasthouden aan de beloften die Hij ons gaf. Als we ons zo verenigen met Jezus maakt het niet uit of de wereld uit elkaar lijkt te vallen, vrienden ons verloochenen en de grond het onder onze voeten begeeft. Diep van binnen gloeit de vlam van vertrouwen en hoor je de stem van God die tegen je zegt: “Ik verlaat Mijn kinderen nooit. Op Mij kun je vertrouwen!”

Dat geldt niet voor de wereld. Die laat je vallen als het er op aankomt en ook op mensen kun je niet bouwen, hoe goed iedereen het ook bedoelt. Want niemand is zonder fouten. Ik niet, jij niet, je buurman niet en ook die zogenaamd heilige mensen niet.

Maar het Woord van God is en blijft betrouwbaar. Gods beloften staan vast. Daarom moet je je terugtrekken in dat Woord als alles chaotisch en duister lijkt en je de weg even kwijt lijkt te zijn.

Zelfs je geloof lijkt het soms te begeven onder de problemen die zich opstapelen. Op die dagen waarop je twijfelt aan je geloof en je begint te geloven in je twijfels. Maar als je je terugtrekt bij God dan zie je dat diep van binnen dat geloof nog steeds gloeit. Diep in je hart leeft de innerlijke overtuiging dat God leeft en ons ziet.

Het is dan ook de kunst om dat kleine vlammetje weer aan te wakkeren tot het geloof weer volop brandt en ons in vuur en vlam zet en we onze reis weer voortzetten met overtuiging en vertrouwen en de bergen en moeilijkheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat aanwakkeren doen we door het Woord van God op ons te laten inwerken. Door het tot ons te nemen. Door het op te drinken.

In de grondtekst wordt voor het woord “geloof” het woord “pisteuo” gebruikt, wat zoveel wil zeggen als “tot ons nemen, diep opdrinken.” Het Woord is het levende water dat Jezus ons heeft beloofd. (Openbaring 22:17)

Gods Woord is altijd een troost en Gods stem die door het Woord tot ons spreekt is altijd vol aanmoediging en hoop en geeft de kracht op het moment dat we het zo hard nodig hebben. Zelf als alles verkeerd lijkt te gaan en je er menselijkerwijs gesproken geen gat meer in ziet staat dat Woord naast ons en geeft het uitkomst.

Wat geweldig dat wij Gods Woord kunnen gebruiken als een kompas op onze tocht door dit leven.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier