Verbazingwekkende genade

Het Evangelie van genade begint en eindigt met vergeving. Genade is de enige kracht in het universum die sterk genoeg is om de ketenen te verbreken die iedere generatie opnieuw weer in zijn greep houdt.

Alleen genade kan de mens bevrijden van de hardheid van een opstandig, trots mensenhart.

In het middelpunt van iedere gelijkenis over genade die Jezus gaf staat een God die Zijn handen naar de mensen uitstrekt. Jezus vertelt over een vader die wordt verteerd door verdriet en zijn armen uitstrekt naar zijn verloren gewaande zoon. Hij verhaalt over een koning die een onwaarschijnlijk hoge schuld kwijtscheldt aan een dienstknecht die deze schuld onmogelijk kan afbetalen.

Hij beschrijft een werkgever die het niet over zijn hart kan verkrijgen armlastige werknemers, die maar een uurtje voor hem gewerkt hebben, minder te betalen dan de arbeiders die de hele dag voor Hem in de zon hebben staan zweten.

 

 

 

Hij praat over een rijke edelman die zijn dienstknechten uitstuurt om mensen te vinden voor zijn feestmaaltijd die het eigenlijk helemaal niet verdienen om bij hem te komen tafelen.

Door middel van genade verbrijzelt God de ongebreidelde wet van de zonde dat ieder die verkeerd doet ook daadwerkelijk zal moeten betalen voor zijn daden.

Uit genade kwam God naar de aarde en liet Hij toe dat wij mensen Hem onderwierpen aan de grootst mogelijke belediging en het slechtste dat deze wereld Hem te bieden had. Wij sloegen Hem aan een kruis. Maar wonder boven wonder; juist daardoor bracht Hij het medicijn voor ons menselijke falen en onze zondige kortzichtigheid. Zijn kruisiging verbrak de kloof tussen rechtvaardigheid en vergeving.

Zijn genade verbrak voor eeuwig de ketenen van ongenade… als wij dat willen.

Daarom betekent het Evangelie: ‘Goed Nieuws.’ Het is het beste nieuws dat er bestaat en eigenlijk het enige nieuws dat wij echt nodig hebben.

Philip Yancey
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier