Wat een genade

Een man kwam na zijn dood voor God te staan. Zijn levensboek werd geopend.

“Laten Wij eens kijken naar je leven,” zei God. Jezus stond naast Zijn Vader en keek de man liefdevol aan.

“Wees niet bezorgd,” sprak God weer, “want Ik vel altijd een rechtvaardig oordeel!” Echt op zijn gemak voelde de man zich niet, want hij wist drommels goed dat ofschoon hij geen slecht mens was geweest, er heel wat aan zijn leven geschort had. God pakte er een grote vragenlijst bij. “Het is vrij eenvoudig,” sprak God weer. “Ik heb hier duizend vragen en je kunt gewoon met ja of nee antwoorden! Naar gelang je antwoorden maken we de balans op en zien we of je de hemel mag binnengaan!”

Het zweet brak de arme man uit. Zou dat wel goed gaan?

De vragen waren eenvoudig, maar erg direct. Was hij altijd eerlijk geweest? Had hij nooit naar een andere vrouw gekeken? En zo werden de vragen op hem afgevuurd.

Het duizelde de man. Er bleef niets van hem over, alles ging verkeerd. Er was nergens een vraag, zelfs geen kleintje, waarop hij een positief antwoord kon geven.

Hij kon zich maar beter geen illusies maken. Toen kwam de laatste vraag:

“Heb je in Mijn Zoon geloofd en Hem aanvaard als je Redder?”

“Ja!” riep de man uit… “Ja, duizend maal ja!” Op hetzelfde moment pakte Jezus de vragenlijst van Zijn Vader. Er viel wat bloed op de lijst uit de wond van Zijn gekruisigde handen. Toen gaf Hij de lijst weer terug aan Zijn Vader.

“Perfect,” zei God. “Geweldig… alle vragen zijn goed beantwoord. Ga binnen in de heerlijkheid van Mijn Koninkrijk!”

“Maar hoe is dat mogelijk?” sprak de man verward. “Ik had alle vragen fout beantwoord!” Toen liet God hem de vragenlijst zien. Alle verkeerde antwoorden waren door het bloed van Jezus uitgewist en veranderd in juiste antwoorden.

***

Er heerst weleens verwarring over de genade die God voor ons heeft.

Sommige mensen geloven in de leerstelling dat je onmogelijk volmaakt kunt zijn, wat je ook doet en hoe je het ook probeert en omdat het toch onmogelijk is maakt het ook niet veel uit of je het nu goed of slecht doet.

Maar aan de andere kant geloven ze eigenlijk ook dat je niet echt bij God kunt horen als je niet goed en heilig bent. Dan kun je de hemel wel vergeten en wordt het behoorlijk zweten op de dag des oordeels als de boeken worden geopend en de balans tussen je goede en slechte daden wordt opgemaakt.

Uiteindelijk klopt er niets van deze idee‘n. De waarheid is net even anders, maar als je dat niet weet is het niet makkelijk om vol vertrouwen en geloof door het leven te stappen.

Natuurlijk kunnen wij onszelf niet volmaakt maken. Natuurlijk kunnen wij onszelf niet redden en onszelf dwingen een volmaakt christelijk leven te leiden zodat elke dag gevuld is met goede dingen, goede gedachten en mooie werken.

Jezus zelf zei heel beslist: ‘zonder Mij kun je niets.’ (Johannes 15:5)

Maar de prachtige waarheid is dat je met Zijn hulp werkelijk ‘alles’ aankunt en alles kunt bereiken. Paulus schreef: “Ik ben in staat alles te doen door Christus, Die mij daarvoor de kracht geeft.” (Filippenzen 4:13) Met Zijn hulp kun je alles overwinnen, overal heen gaan en de mens zijn die God voor ogen heeft.

En wat betreft dat volmaakt zijn? Hoe zit dat dan? Je kunt toch niet bij God komen wonen als je niet zuiver en heilig bent?

Ook dat is door Jezus geregeld. Dat gebeurde toen Hij voor ons stierf.

Als wij in Hem geloven en Hem in ons hart laten wonen ziet Hij ons door de bril van heiligheid en blijft er van onze zonde en ongerechtigheid niets meer over.

Het geheim zit dus in je relatie met Jezus. Het heeft niets te maken met je eigen werken en hoe ver je al gevorderd bent op je eigen aan elkaar getimmerde ladder van geestelijkheid.

Laat je door Hem vormen. Neem de tijd om stil aan Zijn voeten te zitten, zodat Hij vrij spel met jou heeft. God wil niet dat je in je eigen kracht probeert iets of iemand te zijn en Hij wil al helemaal niet dat je voor jezelf of voor anderen pretendeert iemand te zijn die je helemaal niet bent.

Zijn Woord leert ons dat iedereen kan uitgroeien tot een volwassen, stabiele persoonlijkheid die veel meer kan dan je zou denken, zolang het maar op Gods manier wordt gedaan, met geloof, en past in het plaatje dat God voor ogen heeft. Iedereen kan iemand zijn, want met God en geloof zijn alle dingen mogelijk.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier