Vaar naar diep water

De wonderen van God worden gevonden in de diepere wateren. Ofschoon er altijd wel een paar visjes dicht bij de kust rondzwemmen, zullen we als vissers toch echt het meer op moeten voor een goede vangst. Hoe ver durven wij van de kust weg te varen? Vaak hangt dat van onze nood af en van de mogelijkheden die we denken te hebben. Maar in de diepten van Gods Woord gebeuren de wonderen. Daar kan de Geest zich aan ons openbaren en een kristalheldere en nieuwe betekenis geven aan woorden die we misschien al duizend keer gehoord hebben in de ondiepe wateren aan de kust. Net als de vissers in het Bijbelverhaal die ontmoedigd terugkeerden van hun vruchteloze pogingen,door Jezus werden aangespoord om naar de diepe wateren af te varen, vraagt Jezus ook aan ons om de moeite te nemen af te varen naar de diepten van Gods Woord om daar onze netten uit te gooien. Zo gebeurt het weleens dat wij vruchteloos in onze Bijbel staren, een passage lezen die we al vele malen eerder gelezen hebben en we er niet door gevoed worden.

“Meester, we hebben al de hele nacht in de Bijbel gelezen en het heeft me niets gedaan.” Vaar dan eens weg van de oppervlakkige kusten, waar het geklater en gestommel van de wereld telkens weer een poging onderneemt om onze aandacht bij God weg te trekken. Vaar uit naar de diepten van de Heilige Geest, en zwem en vis in de kristalheldere, schitterende en ondoorgrondelijke zomerzee.Daar, ver weg op het water van God, waar wij onszelf kunnen verliezen in de kalme vrede van Zijn eeuwige aanwezigheid verdwijnen onze zorg en pijn en wordt ons hart vervuld met hoop en geloof.

Daar ontvangen we een kristalhelder antwoord op onze gebeden. Ver weg van de wereld begrijpen we hoe teder, hoe zorgzaam God persoonlijk voor ons zorgt. De wereld met al haar vluchtige geluk en tijdelijke plezier gaat voorbij en geeft geen eeuwige oplossingen. Maar juist daarom moeten wij zo nu en dan uitvaren naar de diepten van het meer, anders bestaat de kans dat de wereld onze visie vertroebelt en wij vergeten dat wij niet gemaakt zijn voor dit moment, maar dat er een eeuwige toekomst voor ons klaar ligt. Daar, ver weg in de diepten van Gods wateren horen wij Zijn liefdevolle stem die tegen ons zegt: “Ik ben met je.”

Het visioen van Ezechiël 47

De diepe wateren van de Heilige Geest zijn altijd toegankelijk en zonder begrenzing. De wateren in het visioen van Ezechiël vloeiden eerst onder de deuren van de tempel door. Toen mat de man met het meetlint de diepte en zag dat het tot aan de enkels reikte. Er werd nog verder gemeten en toen kwam het water tot aan de knieën. Nogmaals werden zij gemeten en kwamen tot aan hun lendenen.

Toen werden het wateren om in te zwemmen; een rivier die niet overgestoken kon worden. Hoe ver zijn wij gekomen in deze rivier van het leven? De Heilige Geest wil dat wij onszelf volkomen wegcijferen. Dat we niet tot aan onze enkels gaan of tot aan onze knieën, tot onze lendenen, maar dat we ons helemaal onderdompelen. Dat wijzelf niet meer te zien zijn en dat we ons baden in deze levengevende stroom. Laat de oevers achter en vaar naar de diepten. Vergeet nooit dat de Man met het meetlint nog altijd bij ons is.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier