Op de troon bij Jezus

Iemand zei eens dat God niet van ons houdt omdat we zo waardevol zijn, maar dat we juist waardevol zijn omdat God van ons houdt. Daarom gaat de Oppepper deze week over Gods liefde voor ons.

***

Ik kwam laatst op straat een moeder tegen die daar met haar zoontje liep. Het kereltje had polio gehad en strompelde onhandig rond met zijn ijzeren beugels, maar de moeder leek vol vertrouwen en moedigde het ventje hartstochtelijk aan.

“Goed zo jongen. Het gaat prima!”

Toen zei het kereltje opeens vol goede moed: “Mamma, misschien kan ik toch wel leren om te rennen! Kan ik het proberen?”

De meeste ouders zouden daar niet aan begonnen zijn. “Veel te moeilijk. Gevaarlijk zelfs. Je valt op je neus en dan zijn we nog verder van huis.”

Maar deze moeder sprak vol vertrouwen: “Toe maar jongen. Dat kun je best!”

Ik keek gefascineerd toe hoe de jongen in beweging kwam. Hij deed een paar snelle stappen en kwam zowaar vooruit. Maar bij de derde stap ging het mis. Zijn beugels raakten elkaar en daar ging hij. Zijn moeder stond echter paraat en ving het jongetje op voordat hij neerviel.

“Goed gedaan jongen!” sprak de moeder rustig, terwijl ze zijn voorhoofd kuste. “Volgende keer proberen we het weer!”

Zo staat God ook altijd naast ons als wij lopen te stuntelen in onze oprechte pogingen om Hem te behagen. De moeder vond de poging van haar zoontje geweldig omdat ze heel goed wist hoe weinig hij kon. Zo ziet God dat bij ons ook.

Zelfs de zwaksten onder ons kunnen God volledig behagen.

***

In het laatste boek van de Bijbel zegt Jezus: “Wie overwint, mag bij Mij op de troon zitten. Want Ik heb Zelf ook overwonnen en ben bij Mijn Vader op de troon gaan zitten.” (Openbaring 3:21)

Wat? Wij met Jezus op de troon zitten? Dat kan toch niet waar zijn? Het lijkt haast misplaatst. Nee, natuurlijk; als je denkt dat dit betekent dat jij uiteindelijk net zoveel rechten en macht hebt als Jezus dan heb je het mis, want dat is niet wat Jezus hier

bedoelde. Maar als je begrijpt hoe Jezus ons werkelijk ziet, als Zijn kleine, kwetsbare kinderen, word je blij en dankbaar bij deze gedachte. Een troon is doorgaans gemaakt voor één persoon. Meer ruimte is er niet. Maar er is altijd plaats voor de Vader om een paar van Zijn kinderen op schoot te nemen zodat ze zich dicht tegen Hem aan kunnen vlijen en veilig bij Hem kunnen zitten. Omdat hij de Koning is betekent dat ook dat wij Zijn prinsjes en prinsesjes zijn. Kinderen van de Koning.

En net zoals kinderen van alles kunnen vragen aan hun aardse vader als ze bij hem op schoot zitten, zo kunnen wij ook van alles kwijt bij onze hemelse Vader.

Op die manier hebben wij zelfs invloed op wat de Vader met ons en deze wereld gaat doen. Tenslotte luistert een vader graag naar zijn kroost als het bij hem op schoot zit.

Wat een prachtig beeld schetste Jezus hier van de grote en allesomvattende liefde die de Vader voor ons heeft. En daar kunnen wij heel dankbaar voor zijn.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier