Een klein beetje licht

door Elisa Morgan

Laatst bezocht ik een vriend vlak voordat hij geopereerd zou worden. Hij was niet wat je noemt ‘gelovig’ en ik wist dat hij behoorlijk in de piepzak zat. Toen ik hem daar zo zag liggen besloot ik voor hem te bidden. Zijn vrouw, die ook niet veel van God moest hebben, zat aan de andere kant van zijn bed. Ik voelde me een beetje opgelaten toen ik hem vroeg of ik voor hem mocht bidden. Toen hij met een knikje liet zien dat hij er in toestemde vergat ik mijn verlegenheid snel en bad ik een warm gebed.

Toen ik na het bezoek de gang afliep kwam zijn vrouw me achterna en zei onzeker en met tranen in haar ogen: “Kun je voor mij misschien ook bidden, alsjeblieft?”

Ik was verrast. Dat had ik niet verwacht. Hier stond een vrouw tegenover me die altijd had volgehouden dat ze voor God geen plaats had, en nu wilde ze dat ik voor haar zou bidden. Ze bevond zich op een duistere plaats in haar leven en ze had licht nodig om haar weg weer te vinden. Dus bad ik voor haar.

Ik realiseerde me weer dat God door Zijn licht in onze levens noodverlichting biedt aan vele mensen die in diepe duisternis verkeren. Of het nu gaat om kanker, een ontslag of een sterfgeval; een scheiding of moeilijkheden bij de opvoeding van een opstandige tiener… een duister dal schept in mensen de nood voor het licht en maakt hen open voor de antwoorden die ze naar de bron van dat licht kunnen brengen.

Als wij al geruime tijd in het licht wandelen vergeten we dat nog weleens. Wij zijn dat gevoel van hoop wel gewend. Wij hebben tenslotte de zekerheid van een liefdevolle God die over ons waakt en daardoor kan het gebeuren dat we niet meer goed inschatten wat andere mensen gevoelsmatig meemaken, mensen die zich alleen en verlaten voelen in hun problemen. Strijd is voor iemand die het licht niet kent tenslotte een heel andere ervaring dan voor iemand met geloof en de voortdurende aanwezigheid van God.

Toon dus het licht. Eenvoudige daden betekenen veel in een moeilijke tijd.

Een vriendelijk woord, een beetje van je tijd, een boek of een CD of een maaltijd voor een familie met een kind in het ziekenhuis. Er is zoveel wat we kunnen doen en het hoeft niet eens veel te kosten.

Mensen die in het duister dwalen verlangen allemaal naar het licht. Rondom hen is het zwart. Het is onzeker en gevaarlijk. Ze weten niet waar ze hun voeten voor de volgende stap moeten neerzetten en ze hopen intens dat ze toevallig tegen iets aanstommelen dat een antwoord of aanwijzing kan geven.

Een klein beetje licht doet een heleboel. Je zult ervan opkijken wat God kan doen met het kleine beetje licht dat jij te bieden hebt.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier