Mist in de morgen

De Rots van Israël zei tegen mij: “Wie rechtvaardig heerst over de mensen, heerst in diep ontzag voor God. Hij is als het morgenlicht, een wolkeloze dageraad, als de zonneschijn na de regen, waarna het tere gras uit de aarde omhoog springt.” -2 Samuel 23:4

Een prachtige, zonovergoten dag begint niet altijd zo schitterend. Soms wordt zo’n dag ingeluid met een dikke sluiermist die zich als een zware deken over de velden heeft uitgestrekt. Je kunt nauwelijks iets zien en de atmosfeer is kil, vochtig en bedrukkend. Maar dan trekt de mist uiteindelijk langzaam weg. Daar breken de eerste zonnestralen door de nevel heen en voordat we het weten zien we de frisse, adembenemende schoonheid van Gods schepping.
Zo is het ook vaak in ons geestelijke leven.

Denk daar eens aan als je leven door een geestelijke mist versluierd lijkt te zijn en jij je weg niet langer kunt zien. De mist is kil en koud en bedrukt je hart. Maar net als in de velden trekt ook deze mist weer op en zul je je weg weer duidelijk voor je kunnen zien in het stralende licht van Gods aanwezigheid.

Op zee is de mist soms zo dicht en zo intens dat je nauwelijks je eigen handen nog kunt zien. Op zo’n moment is het voor de kapitein van het schip maar het beste om het anker uit te gooien, want als er land in de buurt is kan het schip zomaar aan de grond lopen. Dan moet iedereen in stilte wachten op het moment dat de eerste zonnestralen door de nevel breken en de nevel begint weg te trekken. En dan wordt alles weer zichtbaar. Daar, niet ver bij het schip vandaan doemen de puntige rotsen op waar de kapitein langs moet navigeren. Nu is dat geen probleem meer.

Wij varen ook door de zee van dit leven, en er zijn altijd dagen waarop de mist ons het zicht heeft ontnomen. Gooi dan het anker uit en stop. Wacht stil op God en vertrouw er op dat de stralende dag er toch aankomt.

In de natuur komt mist vaak voor na een storm. Dat is bij ons ook vaak het geval, vooral als de stormen van eerder nog niet goed zijn verwerkt. Gevoelens van onbegrip, boosheid en bitterheid over iets dat ons eerder overkwam, stralen nog na en als wij ons bed uit stappen is ons hart er nog door bedrukt. Probeer dan de mist niet zelf weg te jagen, maar wacht in stilte op het moment dat de zon weer door de nevel breekt. Geef God een kans om tot je hart te spreken en zie dan dat de mist weg trekt. Gods liefdevolle zon staat al hoog aan de hemel en wil ons zegenen met die warme, geneeskrachtige stralen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier