Luister goed

Zet uw oren goed open. Luister, want het gaat om het welzijn van uw ziel
Jesaja 55:3

Het sluipt er gemakkelijk in. Haast ongemerkt. Een woord hier, een woord daar en voor we het weten bepalen al die stemmen om ons heen onze richting. “Ja, daar moeten wij heengaan. Het is overduidelijk, want iedereen zegt het.”

Toch is niet alles wat schittert en fonkelt ook waarachtig goud. Niet alles wat tot ons wordt gesproken komt ook waarachtig uit de zuivere bron, maar uit andere putten, waarvan sommige ons zelfs vervuild water schenken dat ons geestelijke leven ernstig verzwakt. Het zijn onheilige bespiegelingen, die ons verlammen en verwarren. De Apostel Johannes maant ons met recht ons om alles wat tot ons komt ook daadwerkelijk te testen.

Vrienden, geloof niet iedere geest, maar ga eerst na of iemand door de Geest van God bezield wordt, want er lopen nogal wat valse profeten op deze wereld rond. (1 Johannes 4:1)

Maar hoe kunnen we uitvinden of iets of iemand door God bezield wordt? Het antwoord spreekt haast voor zich en wordt gevonden door naar de zuivere bron te gaan. De profeet Jesaja zegt: “Kom hier bij Mij en zet uw oren goed open. Luister, want het gaat om het welzijn van uw ziel.”

De Heere vraagt van ons om onze oren goed open te zetten. Dat is niet zomaar goed advies, maar is van levensbelang. Hoe we het ook draaien of keren, ieder mensenhart leeft onder de invloed van een zondige natuur en als wij alles gewoon op zijn beloop laten en geen actieve stappen ondernemen om onze oren voor Hem open te zetten, staan we open voor van alles en nog wat. Je zou menselijkerwijs verwachten dat God wel eens genoeg zou krijgen van onze zucht naar allerlei zaken die Hem niet verheerlijken, maar gelukkig staat God er anders in dan wij en stoot Hij ons niet af.

Hij blijft tot ons hart spreken over vrede, vergeving, ontferming en zaligheid. Zijn boodschap wordt de ether 24 uur per dag de eeuwigheid ingestuurd, week na week, jaar na jaar. God zegt dat als wij ons oor naar Hem neigen, Hij ons ook zal veranderen. Onze verlangens naar de wereld worden zwakker en langzamerhand gaan wij de wereld vanuit het gezichtspunt van de eeuwigheid bekijken.

De wereld is niet langer ons doel en we gaan begrijpen dat we slechts op doorreis zijn. Een oude Christen uit een ver verleden schreef eens: “Ieder mens is op een pelgrimstocht, alleen hebben sommige pelgrims een veel betere landkaart dan andere.” Gods Woord is onze landkaart, maar als we die niet raadplegen, er niet naar streven die te volgen, of zelfs helemaal niet vertrouwen als de zuivere gids die hij is, raken we onherroepelijk verdwaald in een of ander duister doornenbos.

Als onze oren geopend zijn leidt God ons naar het kruis en gaan we begrijpen hoe Jezus de vloek van ons afgenomen heeft. Als Zijn stem in de binnenkamer van ons hart gehoord wordt hebben angst, verwarring en onbegrip niet langer de kans om ons dwars te zitten. Het zuivere water van Zijn Woord wast ons schoon en Jezus zelf legt Zijn hand op ons hoofd om ons te zegenen met Zijn zuivere Geest.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier