Is God ver weg?

Waarom blijft de afstand tussen U en mij zo groot, Here? (Psalm 10:1)

God is een altijd aanwezige hulp in tijden van nood. Gelukkig maar, want er zijn genoeg momenten in ons leven waarop wij het zonder hulp niet aankunnen. Toch is het feit dat wij telkens weer met stormen te maken krijgen altijd een test van ons geloof.

God is almachtig en houdt zielsveel van ons; dat weten we. Maar als de dingen niet gaan zoals wij gehoopt hadden, hebben we het er maar wat moeilijk mee. De duivel is altijd bereid om onze oren te vullen met negatief gepraat, als de problemen ons aangrijnzen, en als we op een gegeven moment niet de juiste instelling hebben, schuiven we een stoel voor hem aan en geven we hem de kans om ons aan het mopperen te krijgen. Daar word je helemaal niet beter van.

Dat is de strijd van het geloof. Telkens weer wil God ons leren om naar het leven te kijken met de ogen van het geloof, ogen die wonderen en waarheden zien waar de wereld nog niet van durft te dromen. Door ons vast te houden aan God en samen met Hem naar onze problemen te kijken ontdekken we ook de waarde van de duisternis, en leren we de onschatbare lessen die we uit onze verdrukking kunnen halen.

Als wij getroffen worden door tegenslag, mogen we er ook op rekenen dat God samen met ons lijdt. Hij loopt elk moment, door dik en dun, met ons mee. Het is gewoon niet waar dat God ergens hoog bovenop een wolk rondzweeft met gemakkelijke pantoffels aan Zijn eeuwige voeten en zo nu en dan even naar de aarde kijkt om te zien of we al met dit of dat probleem hebben afgerekend. God lijdt mee. Hij voelt iedere smart en verlangt er telkens weer naar om het probleem samen met ons te dragen.

Soms zien we dat pas als de verdrukking voorbij is, maar we moeten durven geloven dat Hij de smeltoven waar wij ons in bevinden nooit verlaat. In het duister wordt ons zicht gedimd, we kunnen Hem niet duidelijk zien. Hij is aanwezig en geroerd door ons lijden.

Het gaat er dus om dat we leren om niet op onze gevoelens te steunen maar op het geloof in Zijn onwankelbare trouw en Zijn beloften. Laten we met Hem praten, ondanks het feit dat we Hem niet zien. Laten we met Jezus praten alsof Hij vlak voor ons zit, ofschoon Zijn aanwezigheid versluierd is.

Er zal een antwoord komen. Hij houdt de wacht over Zijn schapen. Je Vader is net zo dicht bij je in de donkere tunnel als onder de blote hemel waar de vogels zingen en de zon aan het stralen is.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier