Ik ben d’r weer

Misschien is het verhaal over de oude Jim je wel bekend, maar het loont zeker de moeite om het nog eens te lezen. Er was een priester die zich zorgen maakte omdat er elke dag om een uur of twaalf een oude, slecht geklede en slonzige man de kerk binnenging. Lang bleef die man er nooit, dus de priester vroeg zich af of dat wel zuivere koffie was. De kerk stond tenslotte vol met antieke spullen, en wie weet had dat mannetje wel een vriend die het een en ander zou kunnen doorverkopen. De priester besloot de man eens aan de tand te voelen.

“Wat doe jij hier?” sprak hij argwanend, terwijl hij de man aan zijn voddige jas trok.

De arme man antwoordde eenvoudig dat hij elke dag kwam om te bidden.

“Bidden?” sprak de priester ongelovig. “Je blijft maar een paar minuten. Dat kan niet veel om het lijf hebben.”

“Ik ken nie erg lang bidde,” antwoordde de man. “Ik wee nie hoe dat mot. Maar ik kom elke dag om twaalf uur binne en dan zeg ik: ‘Jezus, ik ben der weer. U weet wel, Jim van onder de brug!’ Dan wag ik effe en dan gaat ik weer naar buite. Ik denk dat- ie me wel hoort!”

Een korte tijd later had Jim een ongeluk en moest hij naar het ziekenhuis. Daar had hij een geweldige invloed op iedereen in zijn omgeving. Mopperende en klagende patiënten werden door hem aangemoedigd en door zijn eenvoudige en blije manier van optreden werd de atmosfeer op de afdeling waar Jim lag enorm verbeterd.

Een verpleegster vroeg hem er naar: “Jim, hoe komt het toch dat je altijd zo opgeruimd bent. Iedereen is blij dat je er bent!” “Nou zuster… dâ komp door me bezoek!”

“Je bezoek?” vroeg de verpleegster verbaasd. “Maar Jim, jij krijgt toch nooit bezoek?”

“Jawel hoor,” zei Jim glunderend. “Elke dag om twaalf uur komp Hij bij me langs en dan staat-ie bij me bed en zegt-ie: “Jim, Ik ben der weer, je weet wel, Jezus van bove.

 ***

 

Als de Bijbel inderdaad Gods Woord is en werd geschreven om iedereen te vertellen wie God is en wat Zijn plan is voor dit leven dan kan het toch zeker de bedoeling niet zijn dat alleen heel intellectuele mensen en goed doorgestudeerde theologen de diepe betekenis van het Evangelie kunnen begrijpen? Gods Woord is niet moeilijk te begrijpen en wat er staat is precies wat er bedoeld wordt.

Zo zei iemand laatst: “Het heeft me jaren gekost, maar nu begrijp ik dan toch wat Jezus bedoelde toen Hij zei dat wij op God moeten vertrouwen. Dat betekent dus dat ik op God moet vertrouwen… Die dag dat ik dat begreep was het alsof het licht aanging.”

De Bijbel vertelt ons: “Laat u niet afleiden van de eenvoud in Christus.” Zo moeilijk is het niet. Uiteindelijk moet je besluiten om te geloven. Of je nu rijk bent of arm, slim of minder slim. God en Zijn Woord zijn voor ieder mens gelijk. Natuurlijk zijn er passages in het Woord die dieper en op het eerste gezicht niet makkelijk te verklaren zijn, maar uiteindelijk gaat het om de echte betekenis van Gods Woord en Zijn bedoeling ermee, die als een rode draad door dat hele boek lopen en dat is de liefde. Liefde van en voor God, liefde voor je naaste, en liefde voor het leven.

Maar er zijn nogal wat mensen die denken dat ze alles eerst moeten begrijpen voor ze kunnen geloven. Toch zouden ze misschien heel wat slimmer zijn als ze eenvoudig zouden vertrouwen en zouden doen wat Gods Woord hen vertelt.

Het gaat om ons hart, niet om ons hoofd. Je hoeft echt niet alles te begrijpen om te kunnen geloven. Het begint bij geloof. Dat is de eerste stap. En tenslotte ga je het ook begrijpen. Maar andersom werkt het niet. Uiteindelijk gaat het erom dat je Hem kent en leert lief te hebben. Hij geeft het leven. Hij kent de weg en Hij leidt ons over de rotsachtige paden van het leven. Veel meer heb je niet nodig.

2 Korinthe 11:3

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier