Iedereen sprak Welsh

Iemand zei eens: “Als een probleem niet groot genoeg is om voor te bidden, is het zeker niet groot genoeg om je er zorgen over te maken.” Daarom gaat deze Oppepper over gebed.

***

De evangelist Newman Hall stond eens vroeg in de morgen aan de voet van de Snowdon, de hoogste berg van Wales, in afwachting van een spectaculaire zonsopgang, samen met 120 andere mensen. Het werd geen teleurstelling. Terwijl de zon langzaam opkwam en alles in de omgeving overgoten werd met een hemelse gloed vroeg iemand of de evangelist misschien iets wilde zeggen om het hele schouwspel nog indrukwekkender te maken. De evangelist was echter zo onder de indruk van de schoonheid die hij zag dat hij niet in staat was te preken. Het enige wat hij kon doen was zijn hart uitstorten in gebed in dank en eer aan God. Terwijl hij bad sprongen de tranen in de ogen bij veel van de aanwezigen. Wat een schoonheid. Wat een hemelse heerlijkheid. Het leek wel alsof er een deken van vrede en stilte over de groep kwam terwijl het gebed werd uitgesproken en de Heer zelf aanwezig was.

Toen Newman Hall een aantal maanden later terugkeerde naar Wales werd hem verteld dat 40 mensen die morgen hun hart aan Jezus hadden gegeven.

“Maar,” zo zei de evangelist, “ik heb niet eens gepreekt. Ik heb alleen maar gebeden!”

“Ja,” werd hem verteld, “en wat nog mooier is, je bad in het Engels, terwijl er niemand onder ons was die Engels spreekt. Iedereen hier spreekt Welsh.”

***

Al die kleine gebeden zijn natuurlijk goed. Even bidden voor het eten, voor het slapen gaan en natuurlijk ook voor dat examen.

 

Prima toch? Ze zijn oprecht en welgemeend en in dat opzicht is er niets mis mee. Ook de kleine gebeden worden door God gehoord want Hij weet dat je ze meent. Maar toch! Is dat het enige wat we God te zeggen hebben? Hebben we al geleerd wat het is om te strijden in gebed en onze harten letterlijk voor God uit te storten?

Er zijn soms momenten in ons leven dat wij in een hoek worden gedreven. Momenten van zware strijd. Momenten waarop we eenvoudigweg niet kunnen teren op doorsnee gebeden. Momenten waarop er meer nodig is en we echt met God om de tafel moeten gaan zitten om Hem onze volledige aandacht te schenken.

Wij moeten spijkers met koppen slaan en aan God vragen hoe en waar we die spijkers precies moeten slaan. God sprak door de profeet Jeremia en zei: “Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken.” (Jeremia 23:19)

Jezus laat ons nooit vallen en Hij antwoordt altijd als wij ons er toe zetten om met ons hele hart naar Hem uit te roepen en daarna in stilte durven te luisteren naar Zijn liefdevolle stem, om te zien of Hij iets te zeggen heeft. Bidden met je hele hart betekent dat je uitroept in de Geest, totdat je echt contact hebt met God en Zijn aanwezigheid voelt. Je stort je hart voor Hem uit, soms zelfs met tranen. Zulk gebed is zo goed voor je geestelijke leven. Je geest groeit er door en het is als koren op de molen van je relatie met God. Zulk gebed brengt diepe rust en vertrouwen omdat je weet dat je alles aan God hebt gegeven. Meer kun je niet doen.

Wanneer bid jij op zo’n manier? Wanneer was het voor het laatst dat je echt terzake kwam met God en je helemaal aan Hem blootstelde? Het zijn de momenten die je nooit meer vergeet omdat je weet dat je voor de Troon hebt gestaan en zelf met de Koning hebt mogen spreken. Het zijn de momenten waarvan je later weet dat God op dat moment begon om het wonder te volbrengen. Wat een vreugde dat wij op zo’n manier mogen omgaan met onze Vader.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier