Hou toch vol

Het gebeurt weleens dat we niet schijnen te weten waar God nu eigenlijk is. Het geeft niet. Wees maar gerust, want God weet te allen tijde waar jij bent. En daar gaat de Oppepper deze week over.

Het leven van de componist Händel was gevuld met strijd. Zijn gezondheid liet veel te wensen over en hij was aan zijn rechterkant deels verlamd. Op een gegeven moment was hij door zijn geld heen en de deurwaarder dreigde hem in het gevang te gooien. In deze tijd was hij zo ontmoedigd en wanhopig dat hij zijn geloof bijna aan de wilgen hing. Toch bleef dat geloof diep van binnen smeulen en laaide het uiteindelijk weer op. Händel gaf het niet op. Hij vocht door en het was in deze tijd dat hij zijn grootste muziekstuk, het ‘Hallelujah koorlied’, schreef.

De apostel Johannes schrijft: “Elk kind van God kan Hem gehoorzamen en de verleidingen van de wereld overwinnen door op Hem te vertrouwen en door het geloof in Jezus Christus.” (1 Johannes 5:4)

***

Je vraagt je weleens af waarom je met zoveel strijd te maken krijgt. Het zou toch allemaal wel wat makkelijker kunnen? Wij geloven toch zeker in God? Waarom dan toch die strijd, het verdriet en de pijn?

Toch vraagt God van ons allemaal om vol te houden en het niet op te geven als de twijfel ons verlamt en de onzekerheid bij ons aan de deur staat te rammelen.

God weet precies wat er gaande is, maar kan het ons niet altijd direct openbaren en verklaren. Soms is de tijd daar niet rijp voor of zijn wij er zelf niet klaar voor. Zo worden we vaak getest en gelouterd zonder dat we weten hoe de toekomst er precies uit zal zien en hoe de afloop zal zijn.

 

Dat zijn de momenten waarop we niets anders hebben om ons vast te houden dan de beloften die God ons gegeven heeft.

Dan ziet God hoe we er voor staan. Hebben we de kracht om op geloof verder te lopen of gooien we het bijltje er maar liever bij neer? Hebben we al geleerd wat het echt betekent om ’trouw’ te zijn? Wij kunnen op God bouwen, maar kan Hij ook op ons bouwen? Zijn we echt bereid om te doen wat Hij van ons vraagt en wordt ons geloof volwassen, of gebruiken we het geloof nog steeds als een middeltje om onze eigen plannen uit te voeren?

Als God ons elke keer precies zou vertellen waar de weg naar toe loopt en hoe we het er van af gaan brengen zou het wel erg makkelijk worden. God wil niets liever dan met ons over onze strijd communiceren, maar net als de leraar op school die tijdens een examen de antwoorden op de vragen er niet bij doet, wil ook God dat we op geloof Zijn hand vastpakken en Zijn examens zo goed mogelijk afleggen.

Het laat God nooit onberoerd als Hij ziet hoe we soms met onze problemen worstelen, maar er is vrijwel niets dat Hem meer behaagt dan te zien dat wij volhouden ondanks de pijn en ondanks de strijd. Dat wij ons vastbijten in ons geloof en weigeren om de poorten te openen voor de twijfel en de angst die ons door het duister maar al te graag worden voorgeschoteld.

Als God ziet dat wij volhouden en de test volbrengen, dan kan Hij ons voor iets groters en beters gebruiken. Dan groeien we op in de Geest en staan we in het middelpunt van Zijn wil.

God weet precies waar Hij je het best voor kan gebruiken en waar je het best tot je recht komt. Hij heeft je gemaakt en kent je door en door. Hou je dus vast aan Zijn eeuwige Woord en ga voor het hoogst haalbare. Hou vol, want de overwinning is net om de bocht en is zeker de moeite waard.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier