Hij sprak geen woord

Spreken is zilver maar zwijgen is goud. Daar zit wel wat in. Daar gaat de Oppepper van deze week over.

“Maar Hij antwoordde hem op geen enkel woord,.”
(Mattheüs 27:14)

Ik zat naast een collega in de auto. Het was zo’n dag geweest die je maar liever zo snel mogelijk vergeet. Ik staarde somber voor me uit. Mijn collega vroeg wat er aan de hand was. Toen kwamen al mijn frustraties naar buiten en stortte ik die over hem uit. Dat zou zeker verlichting brengen.Maar dat gebeurde niet. Hij schudde zijn hoofd en gaf me wat raad, maar zijn woorden waren duidelijk niet geïnspireerd door de liefde en wijsheid van Gods Geest en ik zakte leeg en vermoeid weg in mijn zitting. Wat was het toch moeilijk. Had alles eigenlijk nog wel zin? Toen kwamen we bij mijn bestemming en stapte ik uit. Daar hoorde ik God heel stilletjes tegen mij fluisteren: “Je zocht de raad van je vriend? Vertrouw je Mij dan niet meer? Kun je het niet aan Mij overlaten?” Opeens zag ik wat God bedoelde; zou Hij me ooit laten vallen? Ik mocht Hem vertrouwen. Hij had beloofd om altijd bij me te zijn. Opeens werd de weg lichter en op hetzelfde moment brak er zelfs een klein straaltje zon door het grauwe wolkendek. De weg was weer duidelijk. “Vergeef me Heer,” bad ik in stilte. “Dank U dat U mij vasthoudt. Helpt U mij om de oplossing nooit buiten U te zoeken!”

***

Jezus zei niets! Hij bleef stil toen Hij werd beschuldigd en Hem van alles werd aangedaan.

Maar het was niet eerlijk Heer. U had toch niets gedaan? U kwam alleen maar om te helpen! Worden we soms niet begrepen? Staat je reputatie op het spel en schreeuwt alles in je het uit om in te grijpen, om je te verdedigen en er iets aan te doen?

 

Laat het over aan God. Leg het bij Hem neer. Laat Hem voor je zorgen en vertrouw je aan Hem toe! Jezus gaf geen antwoord. Sla niet terug. Vergeld het die ander niet. Zei Jezus niet dat je anderen juist moet behandelen op de manier waarop je zelf behandeld wilt worden?

Jezus gaf geen antwoord.

Maar de verleiding is soms zo sterk. Hoe kan die persoon dat toch gedaan hebben? En waarom? Er moet iets gedaan worden. Dat kan zo niet langer. En dan geven we ons er aan over en stromen de klachten uit onze mond. Ons hart wordt vermoeid, gefrustreerd en verduisterd door ons gemopper en onze klaagzang.

Maar Jezus gaf geen antwoord.

Laat Hem het antwoord zijn. Houd vast aan je overtuiging. Aan de wetenschap dat de liefde uiteindelijk alles zal overwinnen. Laat Jezus je tegenstanders antwoorden. Laat Hem door je heen spreken en volg Zijn weg, niet de jouwe. Dat is de manier waarop we Hem groot maken. Dat is de manier om Hem te eren en dat is ook de manier waarop de wereld Hem zal leren kennen.

Jouw woorden ontberen de wijsheid die nodig is om de wereld te veranderen. Rusteloosheid, angst, zorgen en frustratie… Dat zijn de dingen die het leven zo zwaar maken en onze blik juist afhouden van de oplossingen en de antwoorden.Hij heeft de kracht om ons de volmaakte vrede te geven. Hij kan het. Wij niet. Laat alles over aan Hem. Toen Hij werd beschuldigd gaf Hij geen antwoord.

En vervolgens overwon Hij de dood.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier