Hij bad

Jezus zei eens tegen de Joden die niet in Hem geloofden: “U bent van hier beneden; Ik ben van boven. U bent van deze wereld, maar Ik niet.” * Iemand die de zaken van bovenaf bekijkt ziet de hele omgeving. Iemand die beneden staat ziet alleen zijn directe omgeving en kan onmogelijk inschatten wat er bijvoorbeeld een paar straten verderop aan het gebeuren is.

Jezus ziet alles van bovenaf. Wij zien het slechts beneden. Jezus weet dus ook precies wat er aan het gebeuren is in onze verwarde wereld. Hij weet vanuit welke hoek het gevaar dreigt en waar de veilige havens zijn.

Als een ware legercommandant aanschouwt hij de vijandelijke troepenmacht en is Hij de vijand telkens weer een stap voor, ook al blijft dat voor ons vaak verborgen. En, niet alleen weet Hij precies hoe de vork in de steel zit, Hij bidt ook nog eens met volle overgave voor ieder van Zijn kinderen. “Hij zit aan de rechterhand van God, waar Hij onze belangen behartigt.” *

“Vader,” zegt Jezus, “Bescherm hen tegen de duivel. Zij horen net zomin bij de wereld als Ik. Maak hen zuiver en heilig door hen te onderwijzen in Uw woord van waarheid. Ik wil dat zij bij Mij zullen zijn om Mijn schitterende majesteit te zien.”*

Wat een troost, als we bedenken dat Jezus zelf onvermoeibaar voor ons bidt. Natuurlijk zien we dat niet. Hij is tenslotte van boven, terwijl wij nog beneden rondlopen in een wereld waarin de geestelijke realiteit versluierd is.

Zo zei Hij tegen Petrus: “Satan heeft gesmeekt of hij je door elkaar mag schudden als tarwe in een zeef. Maar Ik heb gebeden dat je geloof je niet in de steek zal laten.”*

 

 

Hij zei niet: “Petrus let op. Satan wil je te pakken nemen, dus bid extra hard.” Op zichzelf geen slecht advies natuurlijk, maar Jezus zei het niet. Noch zei Hij: Pas op Petrus, Satan komt eraan, maar Ik zorg dat je niets zal gebeuren.”Soms zorgt God ook op die manier voor ons. Maar Jezus zei in dit geval iets anders. Hij zei: “Petrus, Ik heb voor je gebeden.”

Stel je eens voor dat Jezus geknield bij een boom aan het bidden is. Jij slaapt, maar Hij niet. Daar heeft Hij geen tijd voor. Er moet gebeden worden. Zijn gezicht vertrokken van emotie, en tranen lopen langs zijn wangen. En dan spreekt Hij jouw naam uit… Jij bent het onderwerp van Zijn gebeden. Hij brengt jouw noden bij de Vader en vecht voor jou. Is dat geen wonder? Hoeveel we te danken hebben aan de gebeden van Jezus zelf valt in deze wereld onmogelijk te bepalen, maar één ding is zeker: Hij bidt voor ons. Dat is geen loze belofte en als wij eenmaal in het hemelrijk aankomen en onze ogen geopend worden, zullen wij ten volle zien wat Jezus werkelijk voor ons heeft gedaan. Het kan niet anders dan dat wij dan voor Hem neervallen om Hem te aanbidden in opperste dankbaarheid voor Zijn overweldigende goedheid. Al die momenten waarop God ingreep om ons te behoeden voor het kwaad, terwijl wij nietsvermoedend door het leven stapten en dachten dat wij het allemaal netjes voor elkaar hadden. En dat alleen omdat Jezus ongezien voor ons bad.

O Heer, wat een troost en wat een zegen dat U voor ons vecht in gebed en dat U dag en nacht over ons waakt. Al die mijnenvelden van Satan, waar wij niet eens iets van weten en al die valstrikken die voor ons klaarliggen, maar waar wij keer op keer aan ontsnappen omdat U over Uw kinderen waakt.

* Johannes 8:23
* Romeinen 8:34
* Johannes 17:15,16
* Lukas 22:38

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier