Het verschil

Daar zat Nero, de keizer van het Romeinse rijk, op een machtige troon.

De zuilengangen van zijn paleis waren anderhalve kilometer lang, met muren van parelmoer en ivoor. De plafonds in de belangrijkste vertrekken waren zo gebouwd dat er heerlijke geuren van de kostbaarste parfums door de ruimtes stroomden. De waarde van zijn kroon wordt nu op zo’n € 110.000 geschat. Zijn muildieren waren met zilver beslagen, en hij viste met haken van goud. Als hij ergens naar toe ging vergezelden duizend rijtuigen hem op zijn tocht en zijn garderobe bevatte zoveel kleding dat hij nooit twee keer dezelfde kleren droeg. O, wat een rijkdom en weelde had deze man verzameld. En toch was hij geen tevreden mens.

Waarom niet? Omdat hij geen gered mens was. Zijn arm had wellicht overwonnen, maar zijn hart was onbevredigd omdat hij niet van het brood des levens had gegeten.

En daar zat Paulus, de apostel van de Heer, geketend in een vochtige kerker.

Hij noemde zichzelf de gevangene van de Heer. De ketenen bonden hem aan een Romeins soldaat, de littekens op zijn rug vertelden het verhaal van zijn geseling. De groeven op zijn voorhoofd getuigden van ongekende moeilijkheden, gevaren en strijd. En terwijl de beul de bijl klaarmaakte om zo zijn leven te beëindigen, had Paulus volmaakte vrede.
Waarom? Hij was gered en leefde in vrede met de machtige koning van hemel en aarde. Hij had van het brood des levens gegeten en kende de Zoon van God die Zichzelf voor hem gegeven had. Hij zei: “Ik zeg dit niet omdat ik iets tekort kom, want ik heb geleerd onder alle omstandigheden tevreden te zijn met wat ik heb, of het nu veel of weinig is.”

Dit leven lijkt soms zo belangrijk, alsof het de enige realiteit is die er bestaat. Maar zo is het niet, want dit leven is slechts het pad naar de eeuwigheid. De psalmist schrijft: “Het leven van de mens is maar kort, net als een bloem bloeit hij even, maar als de wind erover blaast, is er niets meer over. Maar de goedheid en trouw van de Here zijn eeuwig.”
Paulus en Nero, wellicht twee uitersten, maar welk leven volgen wij?

Filippenzen 4:11
Psalm 103:15-17

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier