Het schilderij

Een onderwijzer gaf eens les aan een groep kinderen en probeerde hen duidelijk te maken wat het betekent dat God de mens geschapen heeft naar Zijn eigen beeld.

“Wat denken jullie dat het betekent?” vroeg de meester.

“Dat we God zijn?” zei de een.

“Dat we de baas zijn over de wereld?” zei een ander.

“Dat we alles mogen doen wat we willen?” zei een derde jochie.

Een onverschillig kind op de achterste rij haalde zijn schouders op en zei dat zijn vader had gezegd dat het allemaal niets met God te maken had omdat de mens slecht en lelijk was. De andere kinderen wisten het niet.

Toen pakte de man een portret en hing het aan de muur. Dat was een schilderij van de man zelf. Hij stond er prachtig op, gekleed in een mooi kostuum, met een zalvende glimlach rond zijn lippen en een Bijbel in zijn hand.

“Wie is dat?” vroeg de man.

“Dat bent u,” schreeuwden alle kinderen enthousiast. “Dat kun je zo zien.”

“Nee,” zei de man. “Dat ben ik niet. Dat is een afbeelding van mij. Dat schilderij lijkt wel op mij, maar is toch iets anders. En zo is dat ook met God en de mens die Hij geschapen heeft. De mens is God niet, maar een afbeelding van God. Als de mensen naar ons kijken zouden ze God moeten herkennen. Niet omdat wij God zijn, maar omdat wij een afbeelding van Hem zijn.”

Toen pakte hij nog een schilderij en hing dat naast het andere. Dit schilderij zat vol vlekken, scheuren en viezigheid en je kon nauwelijks zien wat het moest voorstellen. Tenslotte zei een jongetje: “Is dat ook een afbeelding van u, mijnheer?”

“Dat klopt,” zei de meester. “Alleen is dit beeld vuil en beklad. Het is eigenlijk hetzelfde portret, maar het is nu zo vies dat niemand mij kan herkennen en ik denk niet dat iemand het thuis zou willen ophangen. Zo is het ook met de mens, Gods beeld. Helaas kunnen we God vaak niet meer herkennen omdat de zonde ons schilderij bezoedeld heeft. Dat is de betekenis van geloof, want door dicht bij Jezus te blijven en te doen wat Hij van ons vraagt, blijft ons schilderij schoon en herkennen de mensen God. Maar als wij God verwerpen gaat het mis, wordt het schilderij vuil en zien de mensen God niet langer. Dan is er alleen nog rommel waar niemand iets aan heeft.”

Door Koos Stenger

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier