Het paard achter de wagen

Papa was hard aan het werk aan zijn bureau. Als hij zo druk bezig was wist zijn zoontje dat hij hem niet mocht storen. Toch wilde hij zo heel graag even dicht bij papa zijn. Dus sloop hij het kantoor binnen en kroop onder het bureau terwijl papa aan het werk was. Papa glimlachte. “Hallo jonkie. Wat kan ik voor je doen?”

“Niets, papa… ik wil gewoon graag bij je zijn.”

***

God roept ons naar het beloofde land. Voorlopig zijn we nog op weg naar dat geweldige land vol melk en honing, het land van onze hemelse toekomst. Toch kunnen we er ook vandaag al van genieten, in onze diepe gemeenschap met God in gebed en eerlijke overgave. Is onze relatie met God niet zo vreugdevol en twijfelen we er soms aan of God ons wel ziet staan? In dat geval hebben wij nog niet geleerd wat het betekent om ons volledig aan God over te geven. Het komt weleens voor dat we het paard achter de wagen spannen. Soms bidden we verkeerd. We zien onze lege wagen staan, en willen graag dat God die opvult met alles wat we nodig denken te hebben… Goede gezondheid, hulp voor onze geliefden, genoeg geld om te kunnen leven… Allemaal goede dingen, die God ons ook zeker wil geven, maar één ding is nog net even belangrijker.

Psalm 37:4 geeft ons een hint: “Verheug u in de Here, dan zal Hij u geven wat u nodig hebt en waar u naar verlangt.” Hoe oprecht we soms ook zijn en hoe lang we ook al met God lopen, toch vergeten we allemaal weleens dat het God allereerst om ons hart gaat. Veel van onze gebeden, hoe goed bedoeld ook, zijn gericht op onszelf en niet op God. Als wij proberen dingen van God te ontvangen zonder eerst meer van God zelf te ontvangen klinken veel van onze gebeden meer als de verlangens van een onvolwassen kind dat alleen maar tevreden is met de geschenken en niet met de ouders zelf.

Maar God heeft toch beloofd ons alles te geven? God geeft ons ook alles. Alles wat goed voor ons is en overeenkomt met Zijn wil. De christelijke schrijver Ravi Zacharias zegt daarover: “Gebed is niet de manier om er voor te zorgen dat onze wil wordt uitgevoerd, maar het is de manier die God gebruikt om onze wil om te vormen zodat wij ons met vertrouwen aan Zijn wil onderwerpen.”

Hoe werkt dat? God komt eerst. Niet Zijn geschenken, niet Zijn hulp en steun, en niet Zijn rijkdommen. Uiteindelijk komen al die dingen wellicht ook nog, maar God zelf, Zijn persoon, Zijn aanwezigheid, en wat Hij persoonlijk tegen ons te zeggen heeft, komt eerst. Dat betekent het om ons in Hem te verheugen. De rest is dan niet eens zo belangrijk meer, en dan hebben we er vertrouwen in dat alles uiteindelijk precies zo zal gaan het moet.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier