Het licht op de heuvel

We prijzen de God en Vader van onze Heer Jezus Christus. Hij is altijd in alles goed en vriendelijk voor ons. Hij bemoedigt ons in al onze moeilijkheden.
-2 Corinthiërs 1:3

Eens, op bezoek in het huis van een kennis, werd mijn aandacht getrokken naar een schilderij dat in een donkere hoek aan de muur hing. Het was een beeld van de Schotse hooglanden met duistere wolken die over verlaten, rotsige heuvels kwamen aandrijven. Indrukwekkend en prachtig geschilderd, dat wel, maar toen ik er zo naar keek bekroop me toch een onbehaaglijk gevoel van dreiging en onrust. Ik was maar blij dat ik op dat moment daar niet rondliep.

Mijn kennis zag me kijken en scheen mijn gevoelens direct te begrijpen, want hij zei: “Je moet dat schilderij van hier af bekijken. Dan ziet het er heel anders uit.” Ik deed wat hij me zei en ging naast hem staan en keek er nogmaals naar. Mijn mond viel haast open van verbazing.

De wolken waren er nog steeds, maar door de veranderde lichtval zag ik opeens een prachtig, troostrijk licht dat helder straalde vanaf een van de heuvels. Dat licht was er eerst natuurlijk ook geweest, maar ik had het niet kunnen zien door de schaduw die vanaf die plaats op het schilderij viel.

Wat bijzonder. Terwijl het schilderij eerst duister en haast onaangenaam aanvoelde, zag ik nu opeens het licht dat hoop en troost bood en het veranderde het schilderij volkomen.

Alles hangt af van de hoek waaruit we naar het leven kijken. Problemen en moeilijkheden zullen altijd bij ons zijn, maar hebben we wel de juiste plaats gevonden om er naar te kijken?

De apostel Paulus vertelt ons vanuit welke hoek we naar het leven moeten kijken. Hij schreef: “We prijzen de God en Vader van onze Heer Jezus Christus. Hij is altijd in alles goed.”

Dat is het standpunt van het geloof. Dat is de plaats waar we naar onze problemen moeten kijken, want dan zien we opoeens het licht op de heuvel, een licht dat vanuit iedere ander gezichtspunt versluierd is.

Er kwam eens een man bij de oogarts die klaagde dat zijn ogen wat minder werden. Nadat de dokter hem had onderzocht zei hij tegen de man: “Kijk zoveel mogelijk naar de heuvels in de verte. Doe het iedere dag weer en geniet dan van dat prachtige uitzicht.”

Dat was ook de visie van de psalmist toen hij schreef: “Ik kijk omhoog naar de bergen. Daar zal mijn hulp vandaan komen.”

Het uitzicht op de heuvels en de bergen vanuit het juiste perspectief geeft ons de juiste visie, het vertrouwen en de troost die we zo hard nodig hebben in een wereld die schudt en zwalkt onder haar lasten van onrust, verwarring en ongeloof.

En dan, als wij het licht op de heuvel hebben aanschouwd en er door gesterkt zijn kunnen we de wereld om ons heen weer vol vertrouwen binnenstappen. “Mijn hulp komt van de Heer, die de hemel en de aarde heeft gemaakt.”

Psalm 121:1,2

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier