Het licht en de mot

Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, zal nooit in de duisternis leven, maar hij zal het licht hebben dat Leven geeft.’
Johannes 8:12

Een mot is eigenlijk een heel bijzonder beestje, ook al willen we die liever niet in huis want een mot is geen vriend van onze kleding. Motten eten natuurlijke vezels in kleding, tapijt, gordijnen, bekleding en beddengoed en dat soort zaken. Maar we kunnen wel iets van de mot leren. Een mot wordt bijvoorbeeld altijd aangetrokken door het licht. Als er ergens een lichtbron is wil de mot er direct naar toe. Waarom? Wetenschappers hebben er geen idee van waarom ze dat doen.
Dat klinkt mooi. Echte liefhebbers van het licht, die motten, maar toch is niet ieder licht voor de mot een zegen. Als een mot bijvoorbeeld in aanraking komt met een kaars, verbrandt hij. Een grote schijnwerper op een stadsgebouw trekt ook motten aan, maar ook dan sterft de mot door de hitte.
Een mot schijnt dus niet te weten welke lichtbronnen hij moet vermijden en welk licht goed voor hem is. De verkeerde lichtbron leidt tot zijn ondergang.

En zo is dat ook met ons. Ieder mens is op zoek naar een licht om zijn weg mee te verlichten. Eigenlijk is die zoektocht een uiting van ons ingeboren verlangen naar God, het ware licht dat ieder mens de weg wijst naar de veilige haven.

Maar veel mensen herkennen het ware licht niet en proberen zich te verlichten met andere lichten, lichten waarvan ze denken dat die beter zijn en meer te bieden hebben. Maar dat zijn altijd lichten die wel schitteren, maar uiteindelijk geen echt licht in zich hebben. Zulke lichten laten ons verward en eenzaam achter.
Sommige mensen zoeken naar het licht van de schoonheid, of lichamelijke kracht. Anderen zoeken verlichting door het verlangen na te jagen om er bij te horen en geaccepteerd te worden. Weer anderen volgen het licht van veiligheid door stevige huizen te bouwen met uiterlijke pracht om zich in vrede terug te kunnen trekken uit een vijandige wereld.
En toch zullen deze lichten ons nooit volledig vervullen en uiteindelijk ons hart doen breken.
En dan is daar het ware licht.

“In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in zijn macht kunnen krijgen.
Johannes 1:4-5

God zegt ons dat Hij de bron is van het licht, en toch verwerpen zovelen Hem. Maar ieder ander licht leidt alleen maar tot teleurstellingen. Alle menselijke strategieën, ideeën en plannen om zelf de antwoorden te vinden, zullen falen. Volg liever het licht van God. Met Jezus ben je wellicht niet langer de meester van je eigen leven, of de kapitein op je krakende, gammele bootje, maar met Hem aan het roer kan het onmogelijk verkeerd met je aflopen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier