“Als U hier geweest was”…

Johannes 11:21

Sta je voor het blok en zie je door de bomen het bos niet meer? Ga je eigenlijk maar liever even bij de pakken neerzitten? Vergeet dan niet dat God de droogte van een uitzichtloze woestijn in ons leven vaak toestaat om ons te helpen de weg naar Zijn oneindige en altijd verfrissende oceaan weer te vinden. Daar gaat de Oppepper deze week over! Maak er maar een fijne week van.

***

Als mijn omstandigheden nou eens anders waren en mijn omgeving mij niet zo zou neerdrukken… Als die-en-die nou eens niet samenwoonde met … En moet je mijn buurman eens zien. Had ik de kansen en de voordelen maar die hij heeft … Al die onoverkomelijke problemen, al die ellende en al die moeilijkheden. Als die er niet waren, dan zou alles anders zijn. Dan zou ik zelf ook heel wat prettiger in de omgang zijn.

Ach lieve mensen, wij zijn niet de enigen die zulke gedachten weleens koesteren. De apostel Paulus zelf bad tot de Heer tot driemaal toe dat wat hij noemde ‘de doorn in zijn vlees’ van hem afgenomen zou worden maar toch liet de Heer die toe en kwam er wat dat betreft voor hem geen verlichting.

Er was eens een man die een tuin had die heel mooi had kunnen zijn, ware het niet dat hij ontsierd werd door een enorm grote, opzichtige zwerfkei die daar diep verankerd in de grond lag. Wat de man ook deed, hij kreeg dat lelijke ding niet weg. Uiteindelijk probeerde hij het op te blazen met dynamiet, maar dat werkte alleen maar averechts want hij gooide enkel zijn eigen ruiten in, die door de ontploffing aan diggelen sprongen. De steen bleef waar hij lag en uiteindelijk stierf de man aan de zorgen en de vele teleurstellingen die het hele probleem hem bezorgd hadden.

Zijn neef die alles van hem geërfd had, was een vindingrijk man en had al snel in de gaten dat het geen zin had om zoveel energie te verspillen aan een rotsblok. Hij ging aan het werk om het lapje grond om te toveren tot een prachtige rotstuin. Al snel stond de hele tuin vol met prachtige bloemen en struiken, varens en klimplanten en was zijn tuin zo weergaloos mooi dat iedereen die op bezoek kwam diep onder de indruk raakte van de schoonheid van de tuin en de rust die ze uitstraalde. Vol bewondering complimenteerden ze de neef over de manier waarop hij het probleem met de lelijke rots had aangepakt. De onaantrekkelijke zwerfkei die niet weg te krijgen was werd uiteindelijk het meest waardevolle aspect van de tuin toen die aangepakt werd door iemand die van een probleem een pluspunt wist te maken. Zo is het ook met het leven. God plant Zijn bloemen vaak tussen ruwe stenen!

Vertrouw op God, ondanks de stormen van dit leven. Soms ziet de weg er bedreigend uit en begrijpen we niet waar alles naar toe gaat. Toch staat God naast ons. Toch is er een plan. Meestal kunnen we God nog wel vertrouwen als alles op rolletjes verloopt, maar wanneer we worden geconfronteerd met tegenslag en moeilijkheden en het er op lijkt dat God Zijn beloften niet houdt, worden we nog weleens verleid om te twijfelen en soms gooien we het bijltje er zelfs liever bij neer. Toch wordt juist dan ons geloof gesterkt en gevormd. Alleen in het vuur wordt ons geloof gelouterd en gezuiverd en wordt het een ‘echt’ geloof. Als wij niet bereid zijn om God te vertrouwen wanneer wij het leven soms niet begrijpen en alles tegengesteld is aan ons verwachtingspatroon, zullen we God niet leren kennen.

Er is altijd een plan. Er is altijd een antwoord en God is altijd bij machte om elke ‘slechte’ situatie om te buigen tot een positieve ervaring. Maar je moet er open voor staan en dat doe je door God te vertrouwen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier