Het kan even duren

Een vrouw belde eens op naar het theater waar ze de avond tevoren een voorstelling had bijgewoond. Ze vertelde dat ze een van haar kostbare oorbellen verloren was. Was die misschien gevonden?
“Blijft u maar even aan de lijn mevrouw,” zei de medewerker die de telefoon had aangenomen. “Ik zal even voor u  informeren.” Het duurde even voor hij weer terugkwam, maar hij had goed nieuws: “Mevrouw, uw oorbel is gevonden… kan ik uw naam…?” Maar de verbinding was verbroken. De vrouw had al opgehangen omdat ze eigenlijk niet verwachtte  dat die oorbel gevonden zou worden. Ze belde ook niet weer en kreeg het kostbare kleinood dus niet terug. Hoe vaak zijn  wij niet als die vrouw als wij God ergens om vragen, maar eigenlijk niet verwachten dat Hij zal gaan antwoorden?

***

Als je te snel en ongeduldig te werk gaat schiet je je doel snel voorbij. Haastige spoed is zelden goed. Het is wel menselijk om je op te winden en alles snel voor elkaar te willen krijgen, maar God ziet en doet het anders. Hij is niet  gehaast. Hij neemt overal de tijd voor en doet alles op een kalme, weloverwogen manier en Hij heeft een plan, ook als  wij dat niet direct in de gaten hebben. Kijk eens naar de bloemen op het veld. God schildert ze stap voor stap. Eerst wordt  de grond voorbereid. Dan verwarmt Hij de aarde met het leven en het licht. Hij bewatert haar met de frisse lenteregens  en opeens steken de eerste bloemen hun gekleurde kopjes uit de grond. God zou de bloemen natuurlijk kant en klaar in  de grond kunnen zetten.

Hij kan alles. Maar zo werkt Hij doorgaans niet. Juist in het tijdrovende proces van groei; van  mislukking en succes, leren wij God kennen en wordt onze liefde voor Hem gevormd.

Iets wat van echte waarde is moet zorgvuldig worden opgebouwd. Zo neemt God er ook de tijd voor om onze gebeden te beantwoorden. God bekijkt ieder detail. Elk aspect van een probleem wordt door Hem belicht en uitgewerkt, zodat  we, wanneer het antwoord komt, versteld staan van Gods wijsheid en macht. Dan kunnen we God opgewonden en  enthousiast bedanken: “God wat bent U toch groot!”

Vergeet dit niet als je niet direct antwoord lijkt te krijgen. Zo bid je misschien al heel lang voor iemand in je naaste omgeving om wie je heel veel geeft, en misschien is er geen enkele vooruitgang te bespeuren. Nog altijd heeft God geen  plaatsje gevonden in het hart van die mens voor wie je zo vurig bidt.

Toch is God aan het werk. Gods gereedschap is tijd. Hij werkt stil en rustig achter de schermen en onze gebeden zijn het  materiaal waarmee Hij het wonder uiteindelijk volbrengt.

En vergis je niet, het werk dat God diep in een mensenhart probeert te volbrengen vereist wel wat meer dan het gooien van een paar kiezelsteentjes in een vijver.

God zou natuurlijk een machtige engel kunnen sturen, gewapend met een vlammend zwaard en dwingende ogen. Wie zou zich dan niet onderwerpen. God kan tenslotte alles. Maar zo werkt Hij niet. Het heeft alles met de vrije, menselijke  wil te maken. God zal in dit tijdperk niemand Zijn wil opleggen. Niemand komt tot God als die er niet zelf voor kiest.

En zo kost het God tijd. Het kost moeite om een opstandig mensenhart te winnen. Om een hart te ontdooien. Om dove  oren te laten horen en gesloten ogen te openen.

Leer dus om geduldig te zijn en neem de tijd. Vertrouw op God, dat Hij alle dingen ‘goed’ doet en verwacht niet dat alle zegeningen je direct zullen worden toegestuurd

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier