Help, mijn geloof blaast weg!

Een klein meisje kreeg na de zondagschool eens een prachtig plaatje van Jezus met de tekst: “Geloof in God.” Het kind kon haar geluk niet op, maar toen, op weg naar huis, blies een harde windvlaag het plaatje uit haar handen en het kind schreeuwde in paniek, “Mijn geloof in God waait weg. Help me.”

De vader had het prentje zo weer gevonden en gaf het haar terug, maar de kreet van zijn dochtertje zette hem aan het denken. “Help, mijn geloof waait weg.” Bewaken wij ons geloof wel voldoende?

Hier is een definitie van geloof die ons door de apostel Petrus werd gegeven: “Ook al hebt u Hem nog nooit gezien, toch houdt u van Hem. U vertrouwt op Hem, hoewel u zich geen voorstelling van Hem kunt maken.”

Geloof is het vertrouwen in de dingen die wij niet kunnen zien. Voor een ongelovige wereld een absurditeit, maar voor ons is het kracht en onze persoonlijke ark van Noach.

Maar juist omdat wij de dingen niet met onze fysieke ogen kunnen zien, niet alles altijd zo logisch te verklaren is, en de wereld in de veronderstelling leeft dat alleen de dingen die je kunt zien en begrijpen de moeite waard zijn, staat het geloof regelmatig onder vuur. Daarom zei de apostel Petrus in dezelfde brief: “Door die moeilijkheden en problemen wordt uw geloof op de proef gesteld, zodat zal blijken of het echt is of niet. Want ook goud, dat kan vergaan en lang zoveel niet waard is als geloof, wordt in het vuur gesmolten om te zien of het wel echt is.”

Moeilijkheden? Twijfels? Daar zit niemand op te wachten, en het verwart ons soms dat wij als gelovigen zo’n geloofsstrijd kennen. Maar daarin zijn we niet alleen. Beroemde trouwe Christenen, de iconen van het geloof, zoals Maarten Luther, Hudson Taylor en eigenlijk alle kinderen van God die oprecht en verlangend opkijken naar de Heer, kennen strijd. Harde, genadeloze gevechten om vast te houden aan dat geweldige geloof en af en toe, als wij in een geloofsstrijd verwikkeld zijn, zien wij door de bomen het bos niet meer. Paulus zegt daarover: “Wat is geloof? Het is de zekerheid dat onze hoop werkelijkheid wordt en het is overtuigd zijn van het bestaan van dingen die je niet ziet.”

Hier is een troostrijke gedachte: Hoe oprechter je geloof is, hoe groter de kans dat je aan zulke aanvallen van twijfel, ontmoediging of verwarring wordt blootgesteld. Het zijn aanvallen die door de vijand bedoeld zijn om je geloof te verlammen, belachelijk te maken en zo je liefde voor God aan te vreten en je dienst aan God te verhinderen.

Want vergis je niet, de geestelijke strijd is echt. De vijand is geen komische, mythologische figuur uit een stripverhaal, maar een reële en genadeloze belager. Hij heeft het vastomlijnde doel om alles wat goed is in de ogen van God slecht te noemen en alles wat slecht is in Gods ogen goed.

Denk er eens over na. Hoe sterker je geloof is, des te meer je een bedreiging vormt voor de vijand. Twijfels, tegenslag, problemen… ze komen echt niet allemaal voort uit je eigen fouten. Twijfels komen ook niet zo maar in ons op omdat ons geloof zo zwak is, maar vaak juist omdat het sterk en oprecht is.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier