Heilige grond

U staat op heilige grond -Exodus 3:5

Heilige grond? Was dat niet die grond waar Mozes op stond toen God tot hem sprak vanuit het brandende braambos? Zulke opzienbarende gebeurtenissen zullen wij misschien nooit meemaken, maar toch staan ook wij dagelijks op heilige grond. Hoe dat mogelijk is?

God is licht en in Hem is geen spoor van duisternis. God is heilig en als God bij ons is wordt ook onze werkplaats geheiligde grond. Zo zien we dat niet altijd, want ons leven lijkt soms maar saai en grauw. Elke dag weer die routines en die lijken in niets op de ervaring van Mozes bij dat braambos, waardoor zijn leven in vuur en vlam werd gezet. Maar laat je niet ontmoedigen; onze getrouwe dienst aan God, zelfs in de kleinste dingen, wordt door God nooit over het hoofd gezien. Nee, wij zijn niet zoals Mozes geroepen om Gods volk weg te leiden uit Egypte en over het algemeen zijn we maar een piepklein radertje in het grote plan van God. Maar zonder het goed functioneren van zelfs de kleinste onderdelen in Gods Koninkrijk loopt het niet precies zoals God dat eigenlijk voor ogen heeft. En zo lopen ook wij iedere dag weer op geheiligde grond.

We hoeven niet te wachten op grote gebeurtenissen, opmerkelijke omstandigheden, verheven momenten en belangrijke gelegenheden om ons enthousiasme, onze moed, ons geloof en onze liefde aan af te meten. Die worden steeds weer gemeten aan de doodgewone, alledaagse werkjes, de eenvoudige verborgen paden van het normale leven.

Een nieuwe visie is geweldig, dat briljante idee inspirerend, en die opwindende ervaring daar boven op de bergtop is ongelooflijk; maar tenzij we die ervaringen mee naar beneden nemen naar het niveau van het echte leven doen we onszelf en de wereld maar weinig goed.

We moeten zulke dingen voeten geven om mee te lopen, handen om mee te werken en ons de verdraagzaamheid laten geven om de druk van het leven van alledag aan te kunnen. Anders verliezen we niet alleen de visie, maar worden we er zelfs door geschaad. Een ongewoon leven is het resultaat van de gewone dagen waar je een ongewone glans aan geeft. Het beste maken van een lagere rang is de beste voorbereiding op een hogere.

De gebeurtenissen waar het werk van Jezus uit bestond waren menselijk gesproken erg nederig en bescheiden. Menselijke details zetten hun stempel op Zijn enorme ervaring en werk.

Hij had elke nacht wel een storm kunnen bedaren of op de zee kunnen lopen of er overheen kunnen vliegen, als dat nodig was geweest. Hij had van gedaante kunnen veranderen toen Hij voor Pilatus en de verbijsterde menigte in de tempel stond. Hij had iedere dag rond het middaguur spectaculaire hemelvaarten kunnen maken, als Hij dat had gewild. Maar Jezus gelooft in de kleine dingen. Hij onderwees maar één vrouw aan de bron van Jakob. Hij voelde de aanraking van slechts een vinger op de zoom van Zijn kleed. Hij bukte zich om kleine kinderen op te tillen en hen te zegenen; zelfs over iets eenvoudigs als het geven van een beker water, zei Hij dat dit een beloning zou opleveren in de hemel.

De moedige zendeling Hudson Taylor die China bereikte met het Evangelie begreep het ook toen hij zei: “Kleine dingen zijn maar kleine dingen, maar om getrouw te zijn met de kleine dingen, dat is pas een groot iets.”

Elke dag opnieuw weer in de keuken staan.
Steeds de winkel in om voedsel in te slaan.
Kinderen dag in, dag uit je aandacht schenken.
Je werk, een ziekte, geld… Je kunt niet eens meer denken!
En dan opeens is daar die zachte stem uit ‘s Hemels mond
‘Mijn kind, vrees niet, je staat op heilige grond.’

Naar een gedichtje van M. Colley

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier