Heeft de Heer je ooit laten vallen?

Daar zit je dan. De fles is half leeg in plaats van half vol. Sombere gedachten proberen je hoofd te vullen en hoe het verder moet weet je niet precies. Het komt voor in ieder leven. En daar gaat de Oppepper deze week over.

In een warm en klein gezinnetje was moeder plotseling komen te overlijden en vader en zijn driejarige dochtertje bleven ontzet en ontdaan achter. Het leek wel alsof het licht in hun leven was uitgegaan. De avond na de begrafenis stopte de bedroefde vader zijn dochtertje in bed en probeerde hij onhandig om de knoopjes van haar nachtjaponnetje dicht te doen. Terwijl hij daar mee bezig was sloegen opeens alle stoppen van de elektriciteit door. Het was aardedonker in huis.

“Ik ga even naar de kelder om te zien of ik het licht weer aan kan krijgen, schatje,” sprak hij zachtjes tot zijn kind.

“Blijf hier maar stilletjes liggen want ik ben zo weer terug!”

Maar dat arme schaap was bang en onzeker na alles wat er gebeurd was en smeekte Pappa om haar mee te nemen naar de kelder. De vader nam het kind voorzichtig in zijn armen en samen gingen ze door het donker op onderzoek uit. Het meisje klemde zich stevig vast aan haar vader en zei opeens: “Het is zo verschrikkelijk donker Pappa, maar ik ben niet bang, want jij bent bij mij!” Tranen schoten in de ogen van de vader toen hij dat hoorde.

Toen zei hij zacht: “Ja, lieverd. Het is echt heel erg donker, maar ik ben ook niet bang, want mijn Vader draagt me ook!” God heeft gezegd: “Ik zal altijd voor u zorgen; Ik zal u nooit in de steek laten.” (Hebree├źn 13:5)

Ben je de woorden van Jezus misschien vergeten die steeds weer tot je zegt: “Kom toch tot Mij?” Herinner jij je de dag dan niet meer dat Hij de ketenen in je leven verbrak en je nieuw leven gaf en een nieuwe toekomst? Die dag dat de zon in je leven eindelijk doorbrak en het duister op de vlucht sloeg?

Kijk eens terug en lees weer eens in de boeken van je eigen ervaring. Wat is er allemaal met je gebeurd? Heeft de Heer je ooit laten vallen? Is de hulp niet altijd gekomen? Liet Hij je vallen op de duisterste momenten toen je zelf niet verder meer kon? Of was er toch altijd een onverwachte nieuwe doorgang die dwars door het duister van de tunnel terugleidde naar het licht en die je samen met Hem kon doorlopen?

Laat de lamp van het verleden eens schijnen op de strijd van het heden. Het helpt je om God weer te vertrouwen en de twijfel en onzekerheid te lijf te gaan.

De natuurlijke mens richt zich al snel op alles wat er verkeerd lijkt te gaan. Die kijkt niet naar alles wat God al gedaan heeft en naar wat Hij ook nog gaat doen. Deze mens denkt dat hij zijn gezonde verstand gebruikt, maar dat is nauwelijks gezond te noemen. Richt je liever in geloof tot God. Koning David zei: Met verlangen keek ik uit naar de HEERE; Hij hoorde mijn roepen om hulp en trok mij omhoog uit de diepte van de zonde en uit de modder van de wereld. Hij zette mij stevig op mijn voeten, op een rots. Dank zij Hem kan ik weer goed lopen. Hij leerde mij een nieuw lied, een lofzang voor onze God. (Psalm 40)

Natuurlijk is er strijd. Natuurlijk zijn er problemen en gaan we soms door het duister, maar evengoed is er altijd hulp en is er altijd verlossing. Wij hebben een herder naast ons staan die meer dan sterk genoeg is om ons uit elke benarde situatie te verlossen en elk probleem zelfs kan omsmelten tot een bouwsteen voor ons eeuwige geluk.

Gods kinderen uit het verleden zijn toch ook allemaal veilig aangekomen? Zou onze situatie dan zo uitzichtloos zijn dat de God die de hemel en de aarde heeft gemaakt er ook geen gat meer in zou zien? Nee, Zijn oren zijn niet doof voor ons geroep, Zijn ogen niet blind voor onze problemen en Zijn armen zijn niet te slap om ons vanuit de put op een stevige rots te plaatsen. Het is dan ook heel wat beter om Hem te danken voor het leven dat Hij ons geeft en een nieuw lied uit ons hart te laten opwellen, dan mistroostig naar de halflege fles te staren en langzaam weg te zinken in onze problemen en ons ongeloof.

Hou van God. Hou van het leven en richt je blik naar boven, naar dat hemelse licht dat nooit ophoudt te schijnen en hou je vast aan de Herder van je ziel die zei: “Vergeet dit niet: Ik ben altijd bij u, tot het einde van de tijd.” (Mattheus 28:20)

Geïnspireerd door een artikel van Charles Spurgeon (1834-1892).

Download PDF

Reacties

  1. Hij hoorde mijn roepen om hulp en trok mij omhoog uit de diepte van de zonde en uit de modder van de wereld. Hij zette mij stevig op mijn voeten, op een rots. Dank zij Hem kan ik weer goed lopen. Hij leerde mij een nieuw lied, een lofzang voor onze God.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier