Gods sportschool

De dikke jongen was voor het eerst naar de sportschool geweest en ik vroeg hem hoe het was gegaan. “Moest van de dokter,” zei hij. “Die wilde dat ik minstens een uur gebruik maakte van de nieuwe machine die ze daar hebben.”

“En… was het wat?”

De dikke jongen haalde zijn schouders op. “Het ging wel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er behoorlijk ziek van ben geworden, maar op zich is het wel een toffe machine. Je krijgt echt alles gedaan met dat ding: Mars, Snickers, chips, Crunchy en zelfs Toblerone.”

***

Een sportschool is wellicht een goed idee, maar dan moet je er wel op de juiste manier gebruik van maken. Voor Gods kinderen bestaat er ook een sportschool, diep in ons binnenste en God stuurt ons er maar wat graag naar toe. Daar raken we beter bekend met de belangrijke geestelijke principes en kunnen we leren om te groeien in ons geloof.

“Kom bij Mij. Ik zal u rust geven. Voeg u naar Mij en wees mijn leerling, want Ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zult u diepe innerlijke rust vinden.” (Mattheüs 11:28) In Gods sportschool staan alle machines juist afgesteld, maar we moeten er wel goed gebruik van maken om er echt profijt van te trekken.

Zo staat er in de Bijbel: “Laten wij ons best doen deel te krijgen aan die rust.” Een andere passage vermaant ons: “Wij moeten de wedstrijd voltooien die voor ons ligt, zonder opgeven.” En zo zijn er nog veel meer passages te vinden.

Een van de geestelijke fitness machines die God voor ons heeft klaar staan is de machine van geestelijke overdenking en stille meditatie in de aanwezigheid van God.

 

Maar juist op dit gebied is er nog heel wat vooruitgang te boeken. Om iets te leren over onze eigen natuur en onze diepe nood voor God is het noodzakelijk om ons echt terug te trekken, en dan niet om alleen te strijden met onze eigen gedachten en zorgen, maar juist samen met God en zonder onze eigen gedachten en zorgen. Onze geestelijke zwakten en blindheid komen aan het licht en dan verliezen we onze natuurlijk hoogmoed. En vreemd genoeg, juist door de troostende aanwezigheid van onze Vader, worden we er door aangemoedigd, en krijgen we nieuwe kracht om verder te vechten.

Er wordt vaak door Christenen gezegd dat gebed de grootste nood is voor deze wereld, en ofschoon dat grotendeels waar is, rijst toch direct de vraag: “Over wat voor soort gebed hebben we het dan?”

Als onze gebeden hoofdzakelijk zijn afgesteld op onszelf, en we God niet benaderen als een liefhebbende, doch machtige Koning, maar Hem zien als een handig hulpje dat ons kan helpen een beter leven te verkrijgen, is het maar de vraag of we daar zoveel beter van worden. Gebed moet altijd een waarachtige ontmoeting zijn om enige betekenis te hebben. De stap naar de stille stem van God zou dan eigenlijk ook de allereerste stap moeten zijn die we ’s-morgens vroeg zetten.

Helaas zijn onze wereldse aangelegenheden toch vaak onze eerste prioriteit. Maar de mens die zijn dag niet begint met God zal de dag waarschijnlijk ook niet met God eindigen. De mens die God in de binnenkamer vindt, draagt een hemels parfum met zich mee, een geur die de hele dag blijft hangen en een rust met zich meebrengt die de wereld verfrist. Er staat geschreven: Als Hij [de wereld] iets wilde leren, deed Hij dat altijd door een gelijkenis te vertellen. Maar als Hij met zijn leerlingen alleen was, legde Hij hun alles uit.” (Mark 4:34) Alleen met Jezus. Alles wordt gezegend als wij alleen bij Jezus zitten. In de stilte, zonder de wereld en zonder ons eigen programma… Daar legt Hij ons alles uit.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier