Gods draaiboek is het onze niet!

Iemand zei eens: “Ik heb wel gebeden, maar God zei niets. Het hielp helemaal niet. Mijn problemen zijn misschien nog wel groter dan ze eerst waren.” Toch beantwoordt God onze gebeden wel degelijk, maar misschien begrijpen we Hem niet altijd direct. God is tenslotte heel wat groter dan het doosje waar wij Hem met ons verstand in proberen op te sluiten en daar gaat de Oppepper deze week over.

Er bestaat een verhaal over een schipbreukeling die als enige overlevende aanspoelde op een onbewoond eiland, ergens in de Stille Oceaan. Als een echte Robinson Crusoë ging hij aan de slag en bouwde hij een hutje, gesteund door God tot wie hij dagelijks bad. Het lukte hem om te overleven. Op zekere dag kwam hij echter terug van de jacht en zag hij tot zijn ontzetting dat er brand was geweest. Zijn hutje en de schamele bezittingen die hij nog had lagen er verkoold bij. De arme man zakte moedeloos neer en schreeuwde bitter tot God: “Heer, ik heb zo intens gebeden voor verlossing. U hebt mij niet geantwoord. Sterker nog, U heeft alles van mij afgenomen. Nu heb ik niets meer over!”

Maar de volgende morgen verscheen er een schip en werd de schipbreukeling gevonden.

“Wij zagen je rooksignaal,” zei de kapitein. “We hebben meteen onze koers veranderd, omdat we wisten dat er iemand in nood zat!”

***

God beantwoordt gebeden. Dat staat vast. Maar toch niet altijd op de manier waarop wij dat verwachten of zouden willen. Om te beginnen heeft God nooit haast. De mens wel. Wij willen alles meteen voor elkaar hebben. Maar God werkt zo niet.

Kijk maar eens naar de natuur. Een baby heeft tijd nodig om gevormd te worden. Koren moet eerst gezaaid worden en dan groeit het gestadig, dag in dag uit, tot het na vele maanden statig en rijp zachtjes deint in de wind. God neemt overal de tijd voor. Zelfs voor een zonsondergang.

Je kunt God dan ook niet onder druk zetten. Je moet wachten op Gods tijd en dat is niet altijd eenvoudig. Soms wacht God met het antwoord op je vurige gebeden tot je meer inzicht hebt gekregen in de situatie en een belangrijke les hebt geleerd.

Soms zijn de omstandigheden zo dat het antwoord nog niet gegeven kan worden. Denk daarbij maar eens aan het bijbelverhaal over de man die blind was geboren. Zouden zijn ouders nooit eens aan God gevraagd hebben om hem te genezen? Had hij er zelf nooit om gebeden? Iedereen wist dat hij al zijn hele leven blind was. En toen kwam Jezus die zei: “Hij heeft geen zonde gedaan. En zijn ouders ook niet. Maar door hem van zijn blindheid te genezen, toont God Zijn macht.” (Johannes 9)

Soms beantwoordt God onze gebeden snel en andere keren weer niet. En er kan heel wat tijd overheen gaan voordat wij Gods plannen begrijpen. Voor ons lijkt het op het moment zelf zo overduidelijk hoe God zou moeten antwoorden en als dat dan niet direct gebeurt wordt ons geloof op de proef gesteld. Maar als wij ons vasthouden aan ons geloof zal God ons uiteindelijk altijd Zijn plan tonen en hoe Hij ons gebed heeft beantwoord. Dan zien we heel duidelijk dat Zijn wegen heel wat beter zijn dan de onze. Dan weet je dat God het toch bij het rechte eind had. Daarom vermaant de Bijbel ons om stil voor den Heer te zijn en op Hem te wachten (Psalm 37:7)

Men zegt weleens dat de duisternis vlak voor zonsopgang het diepste is en dat de grootste wanhoop toeslaat als de redding nabij is. Twijfel er dus niet aan dat God gebeden verhoort. God houdt van Zijn kinderen en zal je het antwoord geven, ook al duurt het bij het ene gebed soms langer dan bij het andere. Vertrouw je aan Hem toe. Dat is geloof. En bedank Hem er dan voor, ook al zie je het licht nog niet schijnen. God is de baas. Hij weet hoe het zit en Hij zal je nooit laten vallen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier