God weet wat Hij doet

“Eens,” sprak een oude dominee, “gaf ik les aan een groep jongeren. Wij hadden maar één extra bijbel, die ik dus voortdurend liet rondgaan zodat ze er allemaal uit konden voorlezen. Maar een kleine jongen die ik nog nooit eerder gezien had kon daarbij nauwelijks uit zijn woorden komen. Hij sprak bijna alles verkeerd uit en sloeg de moeilijke woorden zelfs helemaal over. Toen ik hem zei dat hij zijn beurt wel mocht overslaan en de bijbel direct kon doorschuiven naar zijn buurman, sprak hij smekend en vol overtuiging: ‘Alstublieft, dominee. Dit is het woord van God. Ik moet het leren!’” Deze jongen groeide uit tot een van de meest invloedrijke evangelisten uit de negentiende eeuw. Het was Dwight L. Moody.

Het geheim van het succes van Dwight L. Moody? Hij gaf zich over aan God en hield niets achter.

***

In de wereld geldt dat je eerst moet zien voordat je kunt geloven. Maar God zegt dat je moet geloven voordat je kunt zien. Natuurlijk werkt alles op het aardse niveau via de zintuigen. Je ziet de sterren, de zon en de maan. Je voelt de regen en de wind en dus geloof je er in. Maar God werkt niet alleen op het aardse niveau. God werkt in de dimensie van de Geest, een wereld die vooralsnog onzichtbaar is voor onze aardse ogen, maar die wel degelijk aanwezig is. De deur naar die wereld heet geloof en alleen als je die deur open zet kun je een blik werpen op de wereld die er achter ligt.

Stel je eens voor: De kunstschilder staat klaar voor het lege doek om er een prachtige zonsondergang op te schilderen. “Nee!”, schreeuwt het doek. “Dat kan niet! Ik ben vierkant en wit en met mij kun je niets beginnen!” Maar de schilder antwoordt eenvoudig: “Stribbel niet zo tegen. Ik weet wat ik doe en voor je het weet hang je in een museum en word je door iedereen bewonderd.”

De goudsmid heeft een stuk ruw gouderts in zijn hand. Het brokstuk lijkt meer op een vuile, waardeloze steen, maar de goudsmid zegt: “Met jou kan ik iets!” Maar net als hij wil beginnen met zijn werk, schreeuwt het erts het uit: “Stop! Met mij kun je niets. Ik ben vies, waardeloos en zonder vorm. Gooi mij liever uit het raam. Je kunt je tijd wel beter gebruiken!” Maar de goudsmid denkt er niet over en zegt: “Stribbel niet zo tegen. Ik weet wat ik doe.

Ik zal je vormen, smelten en aanpakken tot al dat vuil verdwenen is en voor je het weet schitter je om de hals van een bekoorlijke dame.”

God heeft een mensenleven in Zijn hand. Het lijkt nergens naar. Vol zwakheden, gebreken en tekortkomingen. “Je bent een juweel in Mijn koninkrijk,” zegt God. “Ik ga iets moois van je maken!” “Nee,” schreeuwt de mens. “Met mij kun je niets. Voor mij is er geen hoop. Verspil je energie niet met mij!” Maar God zegt: “Stribbel niet zo tegen. Ik weet wat Ik doe. Als Ik met je klaar ben straalt Mijn liefde door jou heen als de opgaande zon in een eenzame wereld.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier