God is God. Ik ben het dus niet.

Lang geleden, toen Broadway nog in haar kinderschoenen stond, gebeurde er iets opmerkelijks met een show die op het punt stond te beginnen. Na wekenlang geoefend te hebben, toen iedere acteur en actrice zijn of haar rol goed kende hing er toch een onzekere stemming en niemand was echt blij met de show. Het was in principe een prima show en had alles in zich om een kassucces te worden, maar toch klopte er iets niet. Totdat de regisseur een idee had. Hij stapte op de hoofdrolspeelster af en zei hij haar dat hij besloten had haar rol aan iemand anders te geven die maar een prullerig rolletje had. Dat kwam hard aan bij de actrice die zichzelf een groot succes had toebedeeld, maar uiteindelijk schikte ze zich mokkend in haar nieuwe rolletje en pakte de andere actrice de hoofdrol. Opeens ging alles anders. Terwijl er verder niets aan het stuk veranderd was speelde iedereen opeens de sterren van de hemel en werd het stuk inderdaad een groot kassucces.

***

Wij spelen ook in een stuk. Misschien niet op Broadway en het gaat ons ook niet om wereldse roem, maar toen wij ons hart aan Jezus gaven plaatste Hij ons op Zijn toneel in de hoop dat ook wij de sterren van de hemel zouden spelen. En dat is ook heel goed mogelijk als wij ons schikken in de rol die Hij voor ons in gedachten heeft en die zo goed mogelijk proberen uit te voeren.

Vaak gaat het mis omdat wij geneigd zijn te denken dat wij de hoofdrol moeten spelen. Wij gaan er van uit dat het stuk om ons draait, terwijl wij eigenlijk slechts meespelen in het grote stuk van God. Zolang wij niet doorhebben dat de hoofdrol niet voor ons is weggelegd, maar wij een ondersteunende rol moeten spelen, zal het optreden van ons leven niet stralen en niemand in vervoering brengen. Wellicht hebben wij de juiste teksten wel uit het hoofd geleerd en maken wij de juiste bewegingen op het toneel, maar als wij in de verkeerde rol zitten is het resultaat slechts een oppervlakkig, waterig aftreksel van de waarheid die ons levensverhaal zou moeten vertellen. Johannes de Doper had het goed begrepen toen hij zei: “Hij moet groter worden en ik steeds kleiner. Ik ben van de aarde en spreek de taal van de aarde. Hij komt uit de hemel en is belangrijker dan enig ander. Hij staat boven alle andere mensen.”

Nederigheid van geest is een groot goed, maar niet makkelijk te verkrijgen. Alleen als we ons overgeven aan de handen van Hem die de hele wereld draagt en Hem Zijn gang laten gaan, ook al begrijpen we niet precies wat er gebeurt, kan het geloof de dragende kracht worden die het verondersteld is te zijn.

“De hoge en doorluchtige, die de eeuwigheid bewoont, de Heilige, zegt: Ik leef in die hoge en heilige plaats, maar ook bij ieder die berouwvol en nederig is, Ik verfris de nederigen en geef nieuwe moed aan mensen met een berouwvol hart.”
Jesaja 57:15

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier