Genezing is opstanding

Ik kan me de volgelingen van Jezus goed voor de geest halen zoals ze bij het kruis stonden. Ze hadden het lijden gezien. Zij zagen de pijn van Jezus toen Hij stierf aan het kruis. Daar stonden ze dan… verward, hun dromen in duigen en een gebroken hart. Waar was nou die belofte van het eeuwige leven? En wat moest er van het werk terechtkomen? De genezing van de zieken, het troosten van de eenzamen?

Hoe konden ze nog doorgaan nu de Meester van hen was heengegaan? En stel je nu hun vreugde eens voor… drie dagen later. Het graf was leeg. Opeens begrepen ze wat Hij al die tijd al had gezegd. De Meester had de dood overwonnen. Hij leefde en liep weer met hen. De Meester… Hij was er nog! Hij had hen niet in de steek gelaten, maar bleef trouw tot aan de dood toe. Zo zal Hij ook ons niet in de steek laten.

Pasen betekent het einde van pijn. Het einde van verdriet. Het einde van de dood. Nu kennen we nog pijn en worden onze lichamen maar al te vaak getroffen door ongemak, ziekte en lichamelijke strijd.

Pijn en ziekte geven een goed beeld van de hel. Pijn en ziekte zijn voor ieder mens een ware plaag. En dat lijkt vandaag alleen maar erger te worden met het lijden waar de wereld momenteel aan wordt blootgesteld.

Maar genezing daarentegen is het tegenovergestelde. Genezing geeft een goed idee van hoe het er in de hemel aan toe zal gaan. Genezing geeft een beeld van de opstanding. Het is een voorbeeld van wat God ons heeft voorbereid na dit leven. Van de eeuwigheid, wanneer ons lichaam vernieuwd zal worden en waar ziekte en pijn hun macht verloren hebben.

 

Als iemand zijn hart aan Jezus geeft en de liefde van God voor het eerst in zijn leven in alle heerlijkheid ervaart, geeft God een voorproefje van wat hem geestelijk te wachten staat. Vreugde, vertrouwen en rust. Het zijn de geestelijke krachten van de komende wereld. (Hebreeën 6:5)

Maar het is niet alleen maar geestelijk. Ook onze lichamelijke genezing is een voorproefje van wat God voor ons in gedachten heeft. In dit leven staat ziekte gelijk aan pijn, ontmoediging en onzekerheid, maar als God onze lichamen weer geneest ervaren we kracht, hoop en nieuw leven.
Het is de kracht van de opstanding. En het is die kracht die Jezus voor ons heeft klaarliggen.

Toen Hij uit de dood opstond werd alles nieuw. Hij had een nieuw lichaam gekregen, een lichaam dat niet langer door ziekte en pijn geteisterd kon worden, een eeuwig lichaam waar de dood geen macht meer over had. De dood was overwonnen.

Doordat Jezus de strijd voor ons heeft gestreden en ons weer met God en de eeuwigheid heeft verbonden staan genezing en de opstanding ook voor ons klaar.

Vandaag is er nog pijn, vandaag ervaren we nog wat het betekent om ziek te zijn, maar lang zal het niet meer duren. Nu hebben wij nog geen heldere kijk op de toekomst en moeten we het doen met de voorproefjes, maar het gevecht is reeds geleverd. De strijd is gestreden en de brug is al geslagen. Die werd geslagen toen Jezus uit de dood was opgestaan.

Ook voor ons wacht een nieuw eeuwig lichaam, waar de ziekte geen vat meer op heeft en dat door pijn niet langer gekweld kan worden. Dat krijgen we op de dag waarop wij Pasen zelf ten volle ervaren. De dag van onze eigen opstanding; die zal zeker komen.

Wat een prachtige en hoopvolle gedachte.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier